Să fi pus Dumnezeu ochii pe Oricova?
Chiar dacă are o istorie de mai bine de 500 de ani, satul Oricova, care este parte componentă a orașului Călărași, nu a avut niciodată vreun lăcaș sfânt. Acum, se pare, va avea două și ambele construite de… scriitori.
E vorba de o bisericuță, construită de Savatie Baștovoi, și de o mănăstire, înălțată de Aurelian Silvestru.
Doar 16 metri pătrați – atât va avea biserica de la Oricova. Va fi cea mai mică biserică din Republica Moldova și va purta hramul Adormirii Maicii Domnului, fiind o copie a bisericii ”Sf. Gheorghe” din Kurbinovo, Macedonia.
Bisericuța este construită chiar în preajma casei buneilor lui Savatie Baștovoi, ieromonah, cunoscut și ca eseist, romancier, poet.
Temelia a fost pusă anul trecut. Apoi, încetul cu încetul, au fost ridicați pereții. A muncit și continuă să muncească la încălțarea biserici însuși ieromonahul Savatie. Până și mortarul l-a făcut de unul singur.
Apropo, procesul de zidire a bisericii este imortalizat pe rețelele sociale. ”Este gata zidul cu nișe pentru sfinți. Le las așa pînă se va pune fresca în ele. Pe acest perete sudic vor fi zugraviți patru cuvioși egipteni cu numele de ”mare”: Antonie, Pahomie, Arsenie și Macarie. Cred că le va sta bine în gamă săracă, cărămiziu și negru, direct pe var, fără fon”, menționa, cu ceva timp în urmă, Savatie Baștovoi pe Facebook.
Călugărul mai are de montat acoperişul, podeaua, altarul, apoi urmează pictura. Dânsul speră să le reușească până la sfârşitul anului, astfel ca prima slujbă să fie făcută chiar de Crăciun.
Dar cu o singură condiție: ”dacă Dumnezeu ne dă sănătate şi lucrurile se aşează bine”.
Anterior, și scriitorul Aurelian Silvestru, directorul Liceului ”Prometeu” din Chișinău, declara că va începe construcția unei mănăstiri la Oricova.
L-am contactat telefonic, pentru a afla dacă lucrările au pornit. ”Da, se lucrează. A fost ridicată deja biserica de vară și casa preotului. E un proiect mare și sper să-l duc la bun sfârșit”, a declarat dânsul pentru ”Expresul”.
În ceea ce privește bisericuța din sat, Aurelian Silvestru a recunoscut că a aflat despre ea din presă. La fel a spus și viceprimarul de Călărași, Victor Ambroci.
Se știe doar că Savatie Baștovoi construieșe acea biserică pe moșia buneilor săi.
Mănăstirea pe care o construiește Aurelian Silvestru este în afara satului, fiind amplasată în pădure.
Lasă un răspuns