FOTO / Locul acesta contează. În amintirea celor care au fost
Se știe: pe vremuri, Călărașiul a avut o comunitate puternică de evrei. Acum, practic, nu a mai rămas nici unul. Și tot mai puține străzi, case și alte obiecte amintesc de acea perioadă.
Pe 1 octombrie, un grup de evrei, stabiliți cu traiul în Israel, dar și în localități din R. Moldova, au venit la Călărași, ca să viziteze locurile pe unde și-au purtat pașii strămoșii lor.
Inițiativa a venit de la angajații Muzeului Patrimoniului Evreiesc din Moldova. ”Noi organizăm adesea astfel de excursii în locuri care au tangențe cu istoria și cultura evreiască. Ne străduim, de fiecare dată, să găsim pe cineva dintre localnici care să ne ghideze”, a explicat Irina Shihova, muzeograf la Muzeul Patrimoniului Evreiesc din Moldova.
La Călărași ghid le-a fost nimeni alta decât Mariana Iurcu de la Muzeul de Istorie și Etnografie. S-a oferit să fie ghid, pentru că avea multe să le spună evreilor.
”Cum să taci, când ai atâtea de spus despre trecut, despre prezent și despre viitor”, a recunoscut dânsa.
Excursia a început de la primărie, unde oaspeții au fost întâmpinați de însuși primarul Nicolae Melnic. Apoi au mers la Casa raională de cultură. ”Se știe că acolo au fost puse bazele renumitului ansamblu ”Ciobănașul”, creat de evreul Grigore Duvidzon. Și se știe acum ce faimă duce orașului nostru acest ansamblu”, a făcut o remarcă Mariana Iurcu.
Au mers și la fostul spital evreiesc, cea mai veche clădire din Călărași, unde în present își desfășoară activitatea Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei.
Au mers și la Vătămăneasa, la monumentul dedicat evreilor uciși în 1941 de către fasciști. Au trecut și prin Tuzara, vizitând locurile unde cândva au stat evreii.
Au intrat și pe la muzeu. Chiar dacă este în reparație, Mariana Iurcu a avut ce să le arate – în primul rând, vechea hartă a localității din 1905. ”Le-am povestit că, deși e un oraș micuț, Călărașiul a avut 13 sinagogi”, a mai spus dânsa. N-a mai rămas nici una. S-a păstrat, însă, un edificiu, în care activează, la ora actuală, un restaurant. Anume aici oaspeții au luat prânzul.
Apoi au mers la cimitirul evreiesc. Uitat de oameni. E, însă, un loc care contează. Ca și multe alte locuri din Călărași, care mai păstrează amintirea celor ce au fost, inclusiv comunitatea evreiască.
”M-a impresionat să aflu că la Călărași au fost atât de mulți evrei, că în oraș au activat tocmai 13 sinagogi, m-a impresionat arhitectura funerară și simbolistica ei”, a declarat, la finalul excursiei, Svetlana Ciobanu, originară din Răciula, directoarea unei agenții de turism din Chișinău.
”De când lucrăm serios la promovarea imaginii muzeului, simțim un interes tot mai mare pentru orașul nostru, pentru muzeu. Turiștii din străinătate și din țară vor să ne viziteze. Avem potențial, avem șanse multe să facem din Călărași o atracție turistică la nivel național și internațional”, a subliniat, pentru ”Expresul”, Mariana Iurcu, după care a adăugat: ”Avem ce povesti, avem ce arăta și cu ce ne mândri. Important să facem echipă și să promovăm imaginea Călărașiului”.
Lasă un răspuns