Manageri în halate albe

Nu pot să înțeleg și gata: de ce un manager de instituție medicală poartă halat alb? Atenție! MANAGER. Adică, șef, conducător.
Tot îi văd pe la televizor sau în fotografii tăind panglici, alergând pe lângă șefi de tot soiul sau finanțatori. În halate albe, de cele mai multe ori descheiate, fâlfâind în vânt. Oare ce-o fi simbolizând această imagine?
Citesc despre semnificația halatului alb: ”Uniforma unui lucrător medical ar trebui să fie un simbol care să ateste cunoștințe fundamentate științific, un act medical impecabil, o capacitate de a empatiza cu pacientul și de a-l ajuta să treacă peste momentele grele impuse de boală, ar trebui să fie un simbol pentru prevenție, atenție, îndemânare și disponibilitate”.
Dar uniforma unui manager, fie și medic de specialitate?
Nu ar fi mai corect ca acel manager, dacă mai este și doctor, să-și îmbrace uniforma medicală atunci când merge în secție și desfășoară un act medica? Atât.
În rest, el conduce, decide, organizează, gestionează, caută surse de finanțare etc, etc. Halatul alb la ce-i ajută?
Dacă e să mergem pe logica managerilor din sistemul medical, ar trebui, probabil, s-o vedem în halat alb și pe ministra Sănătății, mai ales că, din câte știu, este doctor de profesie. Și pe viceminiștri. Și pe rectorul Universității de Medicină, și tot așa mai departe.
Sau, să zicem, un doctor a ajuns președinte de raion ori deputat. E doctor! De ce nu poartă halat alb fâlfâind în vânt?
Cineva ar putea să-mi reproșeze că, vezi Doamne, există un Regulament, în care se vorbește și despre vestimentația medicilor. E posibil să fie, dar nu cred că acolo e scris negru pe alb că managerul unei instituții medicale trebuie să poarte halat alb. Mai ales că un manager al unei instituții medicale poate fi și de altă profesie, nu neapărat medic.
Dacă cineva crede că acel halat alb îl face mai deștept nu știu cum, sau mai frumos, greșește amarnic. E mai degrabă ilar. Mai ales cu halatul descheiat, ca să i se vadă… mărgelele sau toată cravata la gât.
E tradiție, ar zice altcineva. O fi. În acest caz, e și mai trist. Nu putem și nu vrem să ne debarasăm de rămășițele sovietice. Atunci măcar nu ni se permitea să gândim, să punem întrebări, să schimbăm situația. Acum ce ne încurcă?
Slavă Domnului că, în sfârșit, nu mai vedem pe capurile doctorilor acele bonete medicale hidoase.
Apropo, în Europa nu ai să găsești nici un manager de instituție medicală în halat alb. De fapt, acolo managerii sunt manageri, iar doctorii – doctori. Nu zic că un doctor nu poate și nu trebuie să fie manager. Doamne ferește! Dar, dacă a ales să fie manager, manager să fie. Iar halatul alb să-l îmbrace doar atunci când e în contact direct cu pacientul. Așa ar fi logic.
Oare ce gândesc străinii când mai pășesc pragul unei instituții medicale și-i întâmpină un manager în halat alb?


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *