VIDEO | Elixirul tinereţii poate fi găsit la Ungheni. Agricultorul care are o plantaţie de goji

Captură: publika.md

Captură: publika.md
Captură: publika.md

Elixirul tinereţii poate fi găsit şi în satul Chirileni, raionul Ungheni. Pe o suprafaţă de aproape trei hectare se întinde o plantaţie de goji, fructele longevităţii, originare din China.
Proprietara Elena Vetrici se mândreşte cu această afacere, care îi aduce un profit sănătos.
Elena Vetrici a cumpărat acum trei ani 200 de arbuşti de goji din România.Plantele sunt rezistente la îngheţ şi secetă şi s-au adaptat perfect condiţiilor autohtone. Iar recolta creşte de la an la an.
„Plantele de un an de zile dau între 300, 350 de grame de pe fiecare arbust. În al doilea an am cules între un kilogram, un kilogram jumătate. Sperăm că o să ajungem la două kilograme jumătate, trei”, a specificat agricultorul, Elena Vetrici.
Proprietara plantaţiei de goji mai spune că secretul unei afaceri de succes este să lucrezi cot la cot cu muncitorii. Întrucât fructele sunt delicate, trebuie culese cu grijă.
” Să le rupem atent şi să nu le chisăm, să nu le rupem. Dacă se chisează se îmoaie şi se strică deja nu-i bună. Sunt gustoase, sunt bune, coapte dulci„.
” Ele trebuie să fie coapte. Da în rest că e maşcat că e mărunţel nu contează. Dacă sunt portocalii nu le culegem le lăsăm să se mai coacă. Avem comenzi şi le culegem şi cu codiţă, atunci mai greu se culeg„.
” Nu e greu. E uşor. Nu suntem prima zi şi deja ne-am obişnuit. Au un gust aşa dulce amărui ceva aşa„.
Fructele de goji conţin numeroase minerale, aminoacizi și cantităţi foarte mari de vitamina C şi E, ultima fiind destul de rar întâlnită în alte alimente. Plantele pot fi consumate proaspete, gătite sau uscate, dar şi sub formă de ceai.
„Anume pentru diabet zaharat anume frunzele se folosesc. Şi spun că se simt cu mult mai bine”, a specificat  agricultorul, Elena Vetrici.
Un kilogram de fructe proaspete costă 400 de lei, iar cele uscate costă500 de lei. Pentru asta a fost improvizată o uscătorie.
„Gojiul practic se usucă mai mult la soare. Îl înşirăm într-un strat subţire dedesubt are plasă care pătrunde aerul. Se usucă undeva în decurs de o săptămână”, a spus  agricultorul, Elena Vetrici.
O parte din recolta de goji este exportată în Federația Rusă şi Italia. Elena Vetrici mai deține o imensă plantație de pepeni verzi, zmeură și căpșune.

Sursa: publika.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *