Festivaluri și expoziții pascale. Nu peste tot, însă
Sărbătorile pascale ne bat la ușă și, odată cu acestea, vor avea loc mai multe evenimente culturale dedicate Învierii Domnului.
Noi ne-am propus să aflăm unde și cînd vor fi organizate astfel de manifestări.
La Ungheni, în perioada sărbătorilor de Paște, va fi liniște și pace. Tradiționalul festival al cîntecelor pascale ”Hristos a înviat!”, organizat cu mare fast, anul trecut, pe Piața Independenței din orașul Ungheni, își va schimba locația.
Coruri bisericești – în scenă
Organizatorul principal, Episcopia de Ungheni și Nisporeni, a decis să-l desfășoare, în anul curent, la Călărași. Așa a fost gîndit inițial: în fiecare an – în alt centru raional din cuprinsul Episcopiei. Iată că a venit și rîndul Călărașiului să-l găzduiască.
Aici, pe 15 mai, în a treia duminică de după Paște, numită Duminica Mironosițelor, vor răsuna cîntece pascale în interpretarea corurilor bisericești, vor fi amenajate expoziții pascale cu genericul ”Mîinile mamei”, ne-a anunțat secretarul episcopiei Vadim Corostinschi. Dînsul a precizat că evenimentul se va afla la ediția a XI-a.
”Masa pascală” la ediția a IV-a
Locuitorii raionului Ungheni, pasionați de cîntecele pascale, de obiceiurile și tradițiile de Paști, sînt așteptați la Poiana, pe 2 mai. Aici va avea loc Festivalul ”Masa pascală”, organizat, deja al patrulea an consecutiv, de preotul paroh al Bisericii ”Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din Boghenii Vechi, Vladimir Childescu. ”Vom desfășura festivalul la Poiana, pentru că anul trecut gospodinele din acest sat au luat premiul mare”, a explicat dînsul, specificînd că, în acest an, evenimentul va fi axat mai mult pe cîntecele pascale, care se interpretează, tradițional, în satele din comuna Boghenii Noi. Tot în cadrul festivalului respectiv, o premieră va fi și organizarea unui iarmaroc pascal de colectare a banilor pentru ajutorarea persoanelor bolnave de cancer. ”Fiecare dintre participanții la festival va aduce de acasă diverse obiecte, pe care le va vinde la un preț simbolic, iar banii adunați îi vom dona persoanelor suferinde, inclusiv unui băiețel de cinci ani”, a explicat părintele.
Sub semnul tăcerii
La Nisporeni, cel mai probabil, nu va fi organizat nici un eveniment cultural, dedicat sărbătorilor de Paște. Cel puțin, așa ni s-a dat de înțeles și de la Secția Cultură și Turism, dar și de la Direcția Învățămînt, Tineret și Sport. ”Noi nu avem planificat nici un festival dedicat sărbătorilor pascale”, a spus scurt Aurelia Andronache, șefa Secției Cultură și Turism. ”Nu am auzit și nici nu știu nimic despre astfel de evenimente la noi, la Nisporeni”, a spus și Alexandra Lungu, șefă adjunct al Direcției Învățămînt. Asta, în pofida faptului că, acum doi ani, Direcția Învățămînt anunța că organizează, o dată la doi ani, Festivalul raional al cîntecului pascal, cu participarea elevilor din instituțiile de învățămînt din raion. În 2014, evenimentul respectiv ajunsese la ediția a XIV-a. În acest an, pe semne, totul va trece sub semnul tăcerii.
Clopotele Învierii vor răsuna. Dar nu acum
Acum doi ani, la Palanca din raionul Călărași se lansa cu mult fast Festivalul național ”Clopotele Învierii”. În următorul an, însă, nu s-a mai organizat. Nici în 2016 nu va avea loc. ”Festivalul, din păcate, nu a avut continuitate, din cauza unor divergențe organizaționale”, a explicat Dumitru Trifan, șeful Direcției cultură și turism Călărași, fără să precizeze despre ce anume este vorba.
Totuși, dînsul susține că nu s-a renunțat definitiv la acest festival, iar clopotele Învierii vor răsuna din nou la Palanca. Cel mai probabil, la anul viitor. ”Sperăm ca pînă atunci să punem la punct toate problemele de ordin organizatoric și să pregătim un festival mult mai reușit față de prima ediție”, a punctat Dumitru Trifan.
Lasă un răspuns