Descoperim poveştile de succes ale unor moldoveni anonimi
Au talent şi reuşite formidabile, doar că nu au fost mediatizaţi sau promovaţi intens. Ei au muncit, lăsînd faptele să vorbească. Iată că acum au fost descoperiți de Mobiasbancă – Groupe Société Générale, care a realizat un top cu genericul ”150 de moldoveni”, cu ocazia aniversării de 150 de ani de la fondarea grupului din care face parte.
Am studiat cu atenție topul și am descoperit că 11 dintre cei mai buni moldoveni sînt din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași. Unii s-au stabilit cu traiul în altă parte, alții au rămas acasă. Faceți cunoștință cu ei.
NISPORENI
Nicolae Latunov, în vîrstă de 38 de ani, este artist plastic, creator de măști venețiene. În pofida laudelor în adresa sa, dînsul susţine că este necesar să mai muncească, doar aşa va obţine noi performanţe.
Mihai Stamati are 30 ani și este originar din Ciutești. El a creat banca iubirii „Le Gardien des souvenirs”, cea care a cîștigat meritul de a fi „multiplicată” pentru amplasare în locurile publice din Paris. Este finalist al concursului mondial de design din Anglia-Franța „Interiors motives awards” edițiile 2006-2008 și unul dintre puținii moldoveni care a avut ocazia să participe la concursul Internațional „Design Contest 2007” organizat de Peugeot.
Pictorul Tudor Zbîrnea, actualul director al Muzeului Național de Arte din Moldova, s-a născut la Nisporeni și niciodată nu a uitat de orașul său natal. La cei 60 de ani ai săi, are cu ce se lăuda. Picturi ale sale sînt în colecții personale și de stat din: Australia, Austria, Belarus, Belgia, Franța, Italia, Germania, Rusia, România, Venezuela, SUA, Israel, Turcia.
Vera Nastasiu. Are doar 29 ani, este originară din orașul Nisporeni și s-a remarcat în calitate de trainer în comunicare pentru organizații naționale, dar și antrenor de dicție la propriul proiect. Activează și în calitate de jurnalistă.
Grigore Brașoveanu. S-a născut la Bălănești, activează la Nisporeni. Tot mai multe medalii la haltere vin în ţară datorită lui. La cei 61 de ani ai săi, a obținut numeroase performanțe, este maestru în sport, antrenor emerit al Republicii Moldova. Este cel care i-a condus spre succes pe Igor Bour, Ecaterina Tretiacova şi mulţi alţii care au transformat greutatea ridicată în medalii de aur la campionatele mondiale și europene de haltere.
UNGHENI
Liviu Gulica vine din Pîrlița. Are 25 de ani și este vocea masculină a personajelor din filmele sonorizate în română de „Sonor Grup”. Este membru co-fondator al acestui studiou, unul dintre cei mai activi membri ai echipei și un perfecționist în tot ceea ce face. A sonorizat coloanele sonore masculine „Dinozaur” și „Cronicile Narniei”.
Cezara Kolesnik din Cornești are 35 de ani, este pictorița care poartă imaginea copilăriei în două țări francofone – Franța și Belgia. Și-a deschis propriul atelier, unde își cizelează stilul pictînd tablouri rupte din copilărie și ilustrații pentru cărți.
Eliza Mămăligă are 24 de ani și este din Todirești. A reușit să-și deschidă o afacere dulce din miere ”Dulce Plai” și să exporte mierea în UE.
Ion Iancu, gospodarul din Frăsinești, în vîrstă de 31 de ani. A luat decizia că acasă e mai bine, după ce a muncit șase ani peste hotare. Și-a deschis o afacere proprie în domeniul agriculturii pe o suprafață de 240 hectare de pămînt în satul de baștină.
CĂLĂRAȘI
Pictorița Nelly Vrânceanu din Frumoasa, de mai bine de șapte ani s-a stabilit cu traiul în Franța. A fondat, la Brantôme, atelierul „La Gare des Arts”, unde pictorii își pot expune lucrările fără să plătească. Astfel oamenilor li se cultivă dragostea de frumos. Are 52 ani.
Andrei Rață (Andrew Rayel) are 23 ani și e năcut la Călărași. Este unul dintre cei mai buni DJ-ei din lume. Revista „DJ Mag” l-a clasat, în 2013, pe locul 28. Recent Andrei a urcat pe poziția 24.
Lasă un răspuns