Răvaș din Europa către vărul primar, dar și către toți cetățenii din Moldova
Am cunoscut-o cu mulți ani în urmă. Eu lucram tot în presă, ea – purtător de cuvînt al primarului de Ungheni. Am remarcat-o imediat: energică, talentată și cu bun-simț. În perioada în care a muncit la Ungheni – o perioadă scurtă de altfel, Lilia Țîcu a reușit să se impună prin felul său de a fi, prin căutările sale interioare, prin entuziasm și optimism.
A plecat, ca alte mii de moldoveni, în căutarea unei vieți mai bune. Avea doi copii de crescut. În prezent, e stabilită cu traiul în Grecia. Am contactat-o mai zilele trecute, rugînd-o să ne răspundă la o singură întrebare: ”Ce ar trebui să împrumutăm noi de la europeni?”.
Ea, însă, a decis altfel. Într-un mod cu totul original! I-a scris vărului său, care nu este nimeni altul decît colegul nostru, Vitalie Harea. Este un răvaș care merită să fie citit.
Dragă vărule, bine te-am găsit sănătos.
Cu ocazia Zilei Europei, îți ”fac un reportaj” de la locul cu pricina, adică din Europa. Dar să știi că voi vorbi numai de greci, suedezi, nemți și englezi, pe care-i cunosc de mulți ani și cu care lucrez cot la cot.
Reprezentanții acestor popoare sînt buni la inimă și săritori la nevoie. Afecțiunea care mi-o poartă mie, ca uneia venită dintr-o țară săracă, cu tradiții democratice rudimentare, este de la egal la egal. Orice emigrant, cu acte în regulă, se bucură de aceleași drepturi ca și cetățenii din statele respective.
Ce-mi place? Respectul față de familie și, mai ales, atitudinea față de bătrîni și copii. Educația copiilor nu se pune pe seama școlii, dar a familiei! Nu-i ca la noi: ”Da ce, învățătorul la școală nu te-a învățat? De ce-l plătesc? Ca să te faca om!”. Alt lucru frumos – ei nu se uită de sus la cei mai săraci. Copiii măturătorului de stradă învață împreună cu copiii milionarului. Orice muncă este prețuită, dacă o faci cinstit. Principalul e să nu fii leneș, să vrei să muncești, că de lucru este. Nu există această disciminare totală dintre bogați și săraci, ca la noi – nu numai în Moldova, dar în toate țările post-socialiste. Nu se fac ”parade”: care are mașină mai luxoasă sau vilă mai frumoasă.
Pe europeni îi caracterizează simplitatea. Uitați-vă cît de simplu și elegant a ieșit din maternitatea londoneză mica prințesă Charlotte. Vă închipuiți cîte baloane, hulubi și șampanie se varsă la maternitatea noastră din Ungheni, cînd e adusă pe lume vreo odraslă a unui om cu stare? Medicina. Păi, depinde de ce Casă de Asigurări Medicale ai.
Sînt spitale unde nu plătești nimic, totul e inclus în asigurare, sînt altele unde plătești 20% din costul medicamentelor. Apropo, dacă porți ochelari, statul îți rambursează costul lor în marime de 70%!
Zici, vere, că nu mă crezi, că mulți moldoveni se plîng pe Europa și trag cu ochiul nostalgic la Moscova, amintindu-și de timpurile cînd pîinea era ”16 kapici”. Da, e bine să trăiești în Europa și să-ți dorești ”guleaiuri” cu votcă ieftină ”de la Rusia matușka”. Europenii nu cheltuie salariul de o lună pe o petrecere de o seară, ca apoi să împrumute. Asta înseamnă calcul, nu zgîrcenie!
Studiile superioare sînt gratuite, dar e foarte greu: 1. să intri la facultate; 2. s-o termini. Aici nu trec ”cerșetoriile” de genul: ”Sîntem dintr-o țară cu trecut comunist, sîntem de la capătul lumii”. Căminele și cantina studentească sînt fără plată.
Europeanul, dacă are să-ți spună ceva, întîi se gîndește, ca să nu te jignească. La noi lipsa de cultură și bădărănia se pun pe seama sincerității, draga vere!
Să nu uit despre știrile de la TV! Ele întotdeauna încep cu problemele omului simplu – el este mai important decît alte chestiuni statale. La urma urmei, statul este făcut din cetățeni și pentru cetățeni! Dacă trăiește bine omul simplu, țara merge înainte!
Cu drag, a ta verișoară, Lilia Țîcu
Lasă un răspuns