De Ziua Europei. De la europeni trebuie să preluăm foarte multe

Europa_Flag
Traiul în străinătate este cea mai provocatoare experiență pe care o poate avea cineva. La ora actuală, mii de ungheneni, călărășeni sau nisporeneni se află în statele europene, unde și-au găsit un loc de muncă, unii dintre ei făcîndu-și chiar o carieră de succes. Cu siguranță, au văzut multe și și-au făcut anumite concluzii. I-am contactat pe cîțiva dintre ei, în ajunul Zilei Europei, rugîndu-i să ne spună ce ar trebui să împrumutăm noi de la europeni, ca să ne construim aici, acasă, Europa noastră?
Silvia Zaharia, Italia:
De la europeni trebuie să preluăm, în primul rînd, corectitudinea, apoi cultura sănătății. Un om sănătos este de folos atît societății, cît și familiei sale. Aici, în Italia, orice persoană, inclusiv cei de o vîrstă înaintată,  cunosc toată informația ce ține de tensiune, nivelul colesterolului, zahărului în sînge, își fac toate analizele la zi, știu cîte bătăi cardiace au și așa mai departe.
De la europeni ar trebui să preluăm și amabilitatea pe care o posedă ei. De exemplu, atitudinea lor în trafic. Se salută sau cedează trecerea cu zîmbetul pe buze. Într-un cuvînt, politețe… au și de vînzare.
Vasile Calmațui, Franța:
De fapt, noi nu sîntem mai proști, mai leneși sau mai răi ca alții. Doar că o organizare corectă ne lipsește. Cred că ar trebui de împrumutat de la europeni vreo mie-două de funcționari, magistrați, polițiști, pentru a lucra un an în Republica Moldova. Dar acești europeni să fie onești și duri, nu ”din gașcă”, așa cum e actualul ministrul ”francez” al Economiei din Guvernul Gaburici.
Victoria Lange, Danemarca:
Locuiesc de mulți ani în Danemarca și aș dori, prin exemple, să evidențiez cîteva aspecte. Se știe că, în ceea ce privește nivelul de trai, sănătatea, curățenia, organizarea, punctualitatea sau seriozitatea, Danemarca este o țară cu un nivel foarte ridicat.
Despre presă: Danemarca este una dintre țările cu cea mai scăzută rată a corupției și asta se datorează, nu în ultimul rînd, puterii enorme a presei. Mass-media menține transparența în toate domeniile și structurile societății.
Despre patriotism și demnitate națională. La fiecare sărbătoate a casei, vezi pe masă cîte un drapel micuț al Danemarcei. Mulți danezi au cîte un drapel mare instalat chiar lîngă casă. În toți anii trăiți aici, nu am auzit un cetățean să vorbească despre țara sa cu dispreț.
Cultură/ mentalitate: Aceasta se manifestă de la menținerea curățeniei și respectarea regulilor în societate pînă la relațiile dintre angajat și angajator sau student – profesor, care se caracterizează prin colegialitate. Danezii au o vorbå: ” Stupid questions do not exist”, ceea ce ar însemna că poți întreba orice fără a fi judecat sau, dacă ai greșit, nu înseamnă că ai eșuat, ci că înveți, te dezvolți și crești încontinuu.
Despre sistemul educațional se poate discuta îndelung (danezii primesc bani ca să meargă la școală, liceu și facultate), dar e interesant de văzut și cum trăiesc danezii în viața de zi cu zi. Ei nu au perdele la geamuri și se poate vedea totul de afară. Pe danezi, însă,  nu-i interesează ce se întîmplă în casele celorlalți. Fiecare își vede de treaba lui.
Se mai spune că danezii sînt reci, mai ales față de străini. Ei sînt foarte politicoși, consideră că deranjează, dacă se adresează neîntrebați. Dar, dacă ai nevoie de ceva de la ei, te ajută cu cea mai mare plăcere. Atunci cînd te acceptă în grupul lor de prieteni, te acceptă pentru totdeauna.
Despre egalitatea în drepturi și responsabilități: În Danemarca concediul de paternitate este unul dintre cele mai generoase din lume, iar tăticii danezi nu stau pe gînduri atunci cînd se pune problema să ia o pauză de lucru pentru a­-și crește odraslele. Cînd mergi la o plimbare, la piscină, în diverse cluburi de sport, parcuri de distracții sau biblioteci, vezi foarte mulți tătici care își petrec timpul liber cu copiii lor.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *