Fiecare agricultor rămîne ca și acum: față în față cu problemele sale
Agricultorii deja au început să iasă în cîmp, iar noul ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Sula – în popor. Dînsul a reușit să ajungă și la Ungheni, și la Călărași, unde a avut întîlniri cu producătorii agricoli. A povestit despre subvenții, despre compensații, a răspuns la întrebări, a ascultat doleanțele agricultorilor.
E timpul să aflăm ce așteptări au de la el oficialii raionali? Ce așteptări au unii reprezentanți ai agricultorilor? Citiți în rîndurile ce urmează ce am aflat.
UNGHENI
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a venit la Ungheni pe 2 martie. Dînsul a fost însoțit de directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Petru Maleru.
Sala de ședințe a Consiliului raional a fost plină de doritori de a-i vedea și a-i asculta. ”Întîlnirea a avut mai mult un caracter de dialog, bazat pe întrebări și răspunsuri”, menționează site-ul Agrobiznes.ro
O atenție sporită – cum altfel? – a fost acordată acțiunilor întreprinse pentru a achita restanțele la compensațiile pomicultorilor şi viticultorilor care au avut de pierdut de pe urma embargoului rusesc, dar și subvențiilor în agricultură pentru anul 2015.
Șeful Direcției Agricultură și Industrie Alimentară Ungheni, Viorel Scutaru, a declarat ulterior pentru ”Expresul” că nu are prea mari așteptări de la noul ministru, pentru că ”banii nu vin de la el, dar de la Guvern”. În plus, potrivit dînsului, deoarece bugetul pentru 2015 încă nu a fost aprobat, ministrul nu are de unde să știe cîți bani vor fi dați pentru dezvoltarea agricultorii.
CĂLĂRAȘI
Nu s-a arătat optimist nici șeful Direcției Agricole și Relații Funciare și Cadastru Călărași, Anatol Vulpe. ”Este o funcție tare grea și delicată. Îi doresc noului ministru să fie sănătos și să poată rezista”, s-a limitat să spună dînsul.
Ion Sula, proaspătul minsitru al Agriculturii, s-a aflat în vizită la Călărași pe 5 martie. Și aici a fost însoțit de directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Petru Maleru. Și aici sala a fost arhiplină. Și aici agricultorii prezenți la ședință au adresat întrebări, au venit cu propuneri, cu sugestii, printre care: suplimentarea fondului de subvenționare conform necesităților și solicitărilor producătorilor agricoli, simplificarea procedurii de defrișare, acordarea subvențiilor la fertilizanți, semințe, accize la benzină. Oficialii chișinăueni s-au arătat dispuși să înterprindă acțiunile ce se impun în vederea soluționării problemelor cu care se confruntă producătorii agricoli.
NISPORENI
Ministrul Ion Sula încă nu a ajuns la Nisporeni. Nici nu a anunțat de o eventuală vizită. ”Noi îl așteptăm”, ne-a spus Grigore Florea, șeful Direcției Agricultură și Industrie Prelucrătoare din Nisporeni. L-am întrebat ce așteptări are de la noul ministru. ”Nu-l cunosc, nu am stat de vorbă cu el, ca să-mi fac o părere. După ce voi vorbi cu el față în față, vă voi putea spune mai multe”, a răspuns.
Ce zic reprezentanții agricultorilor?
Iurie Vrabie, președintele Asociației producătorilor agricoli din regiunea Ungheni-Călărași-Nisporeni ”Uncalnis”: ”Nu-l cunosc personal pe noul ministru al Agriculturii. Aștept să se așeze la masa de discuții cu producătorii agricoli, să vorbim despre politica de subvenționare, despre politica bugetar-fiscală. Din cîte cunosc, acestea nu sînt în favoarea agricultorilor”.
Nicanor Buzovoi, președintele Asociației producătorilor de cereale din Moldova, directorul unei întreprinderi agricole din Pîrlița, Ungheni: ”Este tînăr, energic, vrea să cunoască situația reală, vrea să se implice, dar nu cred că va reuși prea multe. Dacă ar depinde de el… Fiecare agricultor rămîne ca și acum: față în față cu problemele sale”.
Natalia Junghietu, Lucia Bacalu
Lasă un răspuns