Guzmania: o plantă frumoasă, dar efemeră | Doctor Plant
Puţină lume ştie că guzmania este o plantă efemeră, care ne va bucura prin frumuseţea ei doar între șase luni și un an. Ea trebuie înlocuită periodic cu o plantă tînără, pentru continuitatea decoraţiunii. În mediul ei natural, adică în pădurile subtropicale din America Centrală şi de Sud şi din Indiile de Vest, trăieşte că epifită pe ramurile copacilor.
Inflorescenţa este de culoare albă, portocalie, galbenă, mov sau roşie. Florile propriu-zise sînt mici, nesemnificative, trăiesc 1-2 săptămîni, dar inflorescenţa se menţine decorativă circa 4-8 săptămîni.
După uscarea inflorescenţei, planta intră într-o perioadă de repaus, cînd, dacă este un exemplar viguros şi a beneficiat de o bună îngrijire, va produce un pui lateral. Încet-încet, planta mamă se va usca, permiţînd puiului să se dezvolte.
Momentul prielnic de detaşare a puiului este cînd acesta pare îndeajuns de viguros și a ajuns la aproximativ jumătate din mărimea plantei-mamă, iar planta mamă este devitalizată în mare proporţie. Atunci puiul se detaşează şi se replantează într-un ghiveci separat, de dimensiuni nu prea mari faţă de mărimea puiului.
Guzmania se adaptează bine în spaţii cu lumina indirectă. Suportă temperatura medie, fără excese. Pămîntul se va păstra umed, dar nu se va uda în exces (în substrat prea ud planta putrezeşte foarte uşor). Rozeta centrală trebuie menţinută permanent umedă, prin pulverizare abundentă sau prin turnarea unei cantităţi mici de apă.
Apa din rozeta centrală trebuie înlocuită periodic, iar baza rozetei trebuie curăţată cu o cîrpă sau un burete umed. Este de dorit utilizarea apei de ploaie pentru operaţiunile menţionate mai-sus.
Iată pe scurt cele mai importante aspecte legate de îngrijirea guzmaniei:
• are nevoie de temperaturi între 20-22 grade Celsius;
• îi place lumina, dar trebuie s-o ferim de razele directe ale soarelui;
• dacă umiditatea relativă din casă este mică, periodic trebuie să pulverizăm apă călduţă peste frunze, pentru că îi place umiditatea ridicată;
• cînd nu înfloreşte, apa se pune direct în rozetă şi trebuie să avem grijă să aibă apă acolo încontinuu, dar să nu exagerăm cu udatul;
• necesită fertilizare în perioada martie-august.
Pentru mai multe detalii, sfaturi şi flori proaspete vă invităm la magazinul ,,Grădina cu Flori” amplasat pe adresa: Ungheni,strada Naţională 14,în incinta centrului comercial Andrieş sau la adresa de email andreistruc@gmail.com
Lasă un răspuns