Instituții pentru copii, cu condiții bune, mai mult goale decît pline

În fotografie: Școala din Vulcănești, vizitată de înalți oaspeți
În fotografie: Școala din Vulcănești, vizitată de înalți oaspeți

Probabil, cea mai durută întrebare pentru directorii gimnaziului și, respectiv, grădiniței din satul Vulcănești, sună cam așa: ”Cîți copii aveți azi în instituție?”. De fapt, ei aud această întrebare aproape în fiecare zi. O adresează reprezentanții primăriei, Direcției de învățămînt și chiar ai ministerului de resort.
Interesul sporit al autorităților în acest caz nu este fără temei. În localitatea respectivă se atestă cea mai slabă frecvență școlară, dar și preșcolară din raion.
Potrivit lui Grigore Adam, directorul gimnaziului din Vulcănești, la 1 septembrie au venit la școală doar 9 copii din clasa întîia, din cei 29 înscriși în listă. Chiar dacă, de la începutul anului de studii au trecut deja două luni, mai rămîn în afara procesului de învățămînt circa 50 de copii, ceea ce înseamnă, de fapt, fiecare al treilea elev din acest gimnaziu.
Cauza este cunoscută de toată lumea și de foarte multă vreme. Este vorba de migrația sporită a localnicilor, care obișnuiesc să-și ia și copiii cu ei. De notat că Vulcăneștiul este un sat locuit preponderent de reprezentanți ai etniei rome.
”Este o durere comună a noastră, începînd de la cadrele didactice și terminînd cu mai-marii din învățămînt”, mărturisește Grigore Adam. Dînsul recunoaște că, deocamdată, nu vede cum ar putea fi schimbată situația. ”De multe ori, se întîmplă să fac lecția cu doar patru elevi în clasă”, afirmă Maria Axente, profesoară de limba franceză, după care adaugă: ”Deja m-am acomodat cu această situație, pentru că ea este aceeași de cînd activez aici, adică de aproape 40 de ani”.
”Să nu credeți că stăm cu  mîinile în sîn și nu întreprindem nimic”, ne încredințează Grigore Adam. ”Pentru noi este important ca fiecare copil să vină la școală, iar atunci cînd nu vine, avem grijă să aflăm cînd revin părinții acasă și discutăm cu ei”. Deocamdată, toate sînt în zădar.
Și la grădiniță situația e cam aceeași. Din cei 50 de copii înscriși, frecventează instituția cel mult opt micuți, dar numărul lor poate varia de la o zi la alta.
Chiar dacă grădinița se află la doar cîțiva metri de casa Valentinei Joltîi, nepotul acesteia, în vîrstă de șase anișori, vine aici doar din cînd în cînd. ”Merge rar, pentru că acolo i-au spus că nu-i dau drumul acasă. El zice că e ca la pușcărie”, povestește femeia.
Foarte greu îi vine, în asemenea situație, bucătăresei Maria Mîrza, care susține că este foarte complicat să planifice meniul pentru copii și aprovizionarea cu produse alimentare. ”Luăm produsele alimentare în cantități foarte mici, pentru că ne temem să nu le expire termenul de valabilitate”, ne-a spus dînsa. Totiși, în perioada de iarnă, vin zilnic la grădiniță circa 30 de copii.
Neputincios în fața problemei existente s-a arătat și Valeriu Guțu, primarul comunei Ciorești, din care face parte și satul Vulcănești. După părerea lui, oamenii ar trebui impuși prin lege să-și dea copiii la grădiniță și, respectiv, la școală. ”Nu prea văd cum ar trebui să arate această lege, dar sînt sigur că trebuie de acționat de la cel mai înalt nivel pentru a obține rezultate în acest sens”, a opinat edilul.
Am solicitat și părerea deputatei Maria Ciobanu, care, pe timpuri, a fost șefa Direcției Învățămînt din Nisporeni. Deși cunoaște foarte bine situația, doamna deputat s-a arătat confuză la acest capitol. ”Credeți-mă, nu văd o soluție la problema respectivă, fiindcă acesta este specificul  etniei ce populează Vilcăneștiul”, a declarat dînsa pentru ”Expresul”.
Dacă, pînă nu demult, dînsa credea că frecvența slabă este direct proporțională cu condițiile existente în grădiniță și școală, acum are cu totul altă părere. ”Copiii au la grădiniță plapume cu puf de lebădă, condiții extraordinar de bune, dar continuă să vină în număr foarte mic”, a menționat Maria Ciobanu, după care a punctat: ”Este o problemă de care trebuie să ne apropiem foarte delicat, ca să nu atingem drepturile minorităților”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *