Dorul de baștină l-a adus acasă

Dumitru Verdianu sculptor
În fotografie: Dumitru Verdianu acasă, la Ungheni

Dumitru Verdianu, renumitul sculptor și grafician moldovean, stabilit de circa 20 de ani la Viena, a dorit să-și sărbătorească ziua de naștere într-un mod cu totul special. A revenit acasă, la Ungheni, exact în ziua cînd a împlinit 60, oferindu-le unghenenilor un cadou de zile mari – o expoziție personală de sculpturi și grafică. Vernisarea a avut loc la 14 octombrie.

Dumitru Verdianu sculptor
În fotografie: Dumitru Verdianu acasă, la Ungheni

În cele aproximativ 100 de lucrări care sînt expuse, în prezent, la Muzeul de Istorie și Etnografie din Ungheni, rod al muncii sale din ultimii 15 ani, iubitorii de artă pot au posibilitatea să admire diverse genuri. ”Fiecare poate să găsească aici o lucrare de suflet”, a accentuat Dumitru Verdianu. Fiind întrebat care este, totuși, tematica acestei expoziții, dînsul a răspuns că nu i-a ales un nume oficial. ”Neoficial, toate aceste lucrări reflectă dorul meu de casă, de Ungheni, de baștina mea, de locul unde am copilărit, unde am învățat, de unde am pornit în lume”, spune artistul plastic.
”Cît de mare este dorul de baștină?”, l-am întrebat. Rpsunsul a urmat imediat: ”O-o-o, de 60 de ani”. ”Nu vă pare rău că v-ați părăsit baștina și ați plecat în altă țară?”. ”Nu. Sînt un om fericit!”, a răspuns, după care a explicat și de ce: ”Fiindcă am posibilitatea să călătoresc peste tot în lume. Sînt un artist liber și întotdeauna am fost liber, am trăit cum am vrut și cu ce am avut. Nu îmi pare rău, deoarece pot să revin acasă ori de cîte ori vreau și am posibilitatea”. După o scurtă pauză a mai adăugat: ”E o fericire pentru un om să fie liber, dar pentru un artist fericirea este dublă”.
Alături de Dumitru Verdianu a fost în acea zi și colegul său de breaslă, sculptorul Ioan Grecu. ”Dînsul este omul care se întoarce în permenență acasă”, a remarcat el, aducînd o dovadă de netăgăduit în favoarea afirmației sale. Exact cu zece ani în urmă, la jubielul său, Dumitru Verdianu a venit tot acasă, a venit la același Muzeu de Istorie și Etnografie din Ungheni, cu o expoziție similară. ”Asta înseamnă că Dumitru Verdianu se întoarce permanent de acolo de unde a pornit”, a concluzionat Ioan Grecu. Și Vasile Iucal, directorul muzeului, a venit cu o remarcă: ”Nu am văzut niciodată un sculptor atît de îndrăgostit de locul său de baștină”. Și el a adus argumentele sale: ”Dovadă sînt cele șapte sculpturi lăsate de Dumitru Verdianu orașului Ungheni”. Apropo, anume Dumitru Verdianu este și primul artist plastic care și-a instalat prima sculptură în oraș încă în anii 70 ai secolului trecut.
Iubitorii creației lui Dumitru Verdianu vor putea vizita expoziția de grafică și sculptură de la Muzeul de Istorie și Etnografie din Ungheni pînă în primăvara anului viitor.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *