Festivalul ”Efim Junghietu” revine în forță

Efim Junghietu
Folcloristul Efim Junghietu. Sursa: timpul.md

Folcorul va fi din nou la el acasă, la Ungheni. Va fi nu doar prin cîntece și dansuri, ci și prin comunicări științifice, prelegeri de tot soiul.
Se va întămpla pe 26 octombrie, cînd va avea loc ediția a IV-a a Festivalului ”Efim Junghietu”. De data aceasta, evenimentul este prilejuit de aniversarea de 75 de ani din ziua nașterii regretatului folclorist.
”Efim Junghietu este o mîndrie a raionului Ungheni și merită toată aprecierea și dragostea noastră”, a subliniat Eugenia Baroncea, șefa Direcției cultură și turism.
În acea zi de 26 octombrie, la Biblioteca ”Dimitrie Cantemir” din Ungheni, cu începere de la ora 10.00, se va desfășura simpozionul ”Efim Junghietu”, cu participarea celor mai importanți folcloriști din Republica Moldova, a unor reprezentanți ai Academiei de Științe. La simpozion va fi prezentat și un obicei popular de la baștina folcloristului, din Petrești.
În aceeași zi, se va produce, pe scena Palatului Culturii din Ungehni, și un adevărat regal al tradițiilor și obiceiurilor populare din zonă. Vor participa colective folclorice din raionul Ungheni, din Chișinău și de peste Prut.
De notat că acest festival a luat naștere la Ungheni în anul 2008 și este organizat în memoria folcloristului Efim Junghietu, originar din satul Petreşti, laureat al premiului Simion Florea Marian al Academiei Române, doctor în științe. A avut o viață relativ scurtă, dar plină de conținut, lăsînd în urme lucrăi inestimabile, printer care: ”Cine joacă şi nu strigă”, ”Cîntece şi melodii de jocuri populare moldoveneşti” etc. A plecat la cele veșnice la doar 54 de ani.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *