Tăiere de panglică la gazoductul Iași – Ungheni
Gazoductul Iaşi-Ungheni, proiect început în august 2013, despre care premierul Victor Ponta a promis că va fi funcţional în decembrie 2013, va fi inaugurat cu şapte luni întârziere în cadrul unei ceremonii de tăiere de panglică programată în Republica Moldova.
Premierul Victor Ponta şi omologul său din Republica Moldova, Iurie Leancă, vor inaugura, miercuri, 27 august, gazoductul Iaşi-Ungheni. Tăierea de panglică va avea loc în localitatea basarabeană Ungheni, cu ocazia Zilei Independenţei Republicii Moldova. Pe 14 august, la sediul Departamentului pentru Energie din cadrul Guvernului României, a fost semnat acordul de operare a gazoductului Iaşi — Ungheni de către reprezentanţii Transgaz (România) şi ai Vestmoldtransgaz (Republica Moldova). Primele transporturi de gaz interţări ar urma să aibă loc în luna septembrie.
Proiectul conductei de gaz a început tot în august 2013, dar s-a terminat abia acum, deşi premierul a promis la ceremonia de inaugurare că lucrările vor fi gata în decembrie 2013. Gazoductul în lungime de 43,2 kilometri, dintre care 11 kilometri pe teritoriul Republicii Moldova, a costat circa 26 de milioane de euro. Circa o treime din costurile conductei, adică 7 milioane de euro, a fost suportată din fonduri europene.
Conducta de gaze dintre România şi Republica Moldova va putea transporta în următorii ani între 1,5 şi 2 miliarde metri cubi pe an, peste nivelul actual al importurilor de gaze ruseşti ale Moldovei. „Proiectul pe partea românească a fost finalizat, inclusiv subtraversarea Prutului. Până la 15 august va fi finalizat şi pe partea moldovenească. Apoi vor fi câteva zile de probă.
În jurul datei de 25 august vor fi posibile din punct de vedere tehnic primele schimburi de gaz între cele două ţări”, declara în urmă cu ceva timp ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu. România produce anual, în special prin OMV Petrom şi Romgaz Mediaş, aproximativ 11 miliarde metri cubi de gaze, şi importă anual din Federaţia Rusă alte 2,5-3 miliarde metri cubi de gaze.
Republica Moldova, fără regiunea separatistă Transnistria, importă anual din Rusia 1,1 miliarde metri cubi de gaze naturale.
Importurile Transnistriei sunt de încă 1 miliard de metri cubi pe an.
Sursa: adevarul.ro
Lasă un răspuns