Și-au scos tehnica militară la vedere

În fotografie: ”Foc!”

În fotografie: ”Foc!”
În fotografie: ”Foc!”

După ce au stat aproape 20 de ani în depozite și garaje, prăfuite și ruginite, iată că a venit și timpul lor! Mașinile de tracțiune, tunurile și altă tehnică militară din dotarea Divizionului de artilerie Ungheni au fost lustruite, reparate și scoase la vedere. Pe 14 august, la poligonul din Zagarancea, au defilat în fața unor înalți oficiali de rang republican și raional. Printre aceștia, și comandantul Armatei Naționale, Igor Gorgan.
În acea zi, au avut loc și trageri de luptă din aruncătoare de bombă. S-au descurcat cu toții. Vicepreședintele raionului Ungheni, Petru Langa, prezent la eveniment, și-a exprimat dorința să încerce și el să vadă ce înseamnă cu adevărat să fii artilerist. I s-a permis. După ce tragerea a fost efectuată, dînsul a recunoscut că a trăit emoții grozave. ”Am impresia că sînt pe un cîmp de luptă adevărat”, a spus Petru Langa.
Potrivit lui Sergiu Railean, comandantul Divizionului de artilerie din Ungheni, evenimentul a făcut parte din planul de instruire al Armatei Naționale și a avut drept scop demonstrarea funcționalității tehncii militare, dar și evaluarea cunoștințelor și deprinderilor practice ale artileriștilor ungheneni, prin participarea acestora la trageri de luptă. ”Astăzi am demonstrat doar una dintre cele trei baterii de artilerie pe care le avem în dotare”, a specificat Sergiu Railean, menționînd că, la ora actuală, din cele trei baterii sînt funcționale doar două. În timpul apropiat, va fi pusă pe roate și cea de a treia, grație sprijinului financiar din partea Ministerului Apărării.
Fiind întrebat de ce tocmai acum s-a decis scoaterea la vedere a tehnicii militare, comandantul Armatei Naționale, Igor Gorgan, a declarat: ”Avem altă conducere a Minsiterului Apărării, altă conducere a Armatei Naționale, care are alte viziuni referitor la apărarea patriei și dorește să facă ordine la ea acasă”. Pe lîngă aceasta, dînsul a dat asigurări că inspectarea tehnicii militare, dar și verificarea nivelului profesionalismului militarilor, ”este ceva normal și nu a fost condiționată de vreo situație ieșită din comun”.
La finele aplicațiilor, comandantul Armatei Naționale a dat o notă pozitivă prestației celor 40 de artileriști implicați în exercițiul militar. O apreciere aparte a făcut-o pentru cele trei femei-militari, participante la tragerile de luptă. ”Dacă deja și doamnele iau parte la trageri, înseamnă că armata noastră este gata pentru orice”, a subliniat dînsul, specificînd că, în prezent, circa 21% dintre militarii angajați pe contract în Armata Națională sînt femei, ceea ce înseamnă că fiecare a cincilea militar este de sex feminin.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *