Fiecare al zecelea doctor din regiune este pensionar
Au ieșit demult la pensie, dar continuă să muncească. Este vorba de 27 de doctori din spitalele raionale din Ungheni, Nisporeni și Călărași. Numărul lor va creşte, susțin directorii spitalelor în cauză, deoarece o bună parte dintre cadrele medicale de aici au, în prezent, o vîrstă de prepensionare.
NISPORENI
Potrivit lui Tudor Costru, director interimar al Spitalului raional, în instituția pe care o adminsitrează activează, la ora actuală, 11 medici pensionari, ceea ce constituie circa 20% din numărul total al acestora. Cei mai mulţi doctori pensionari sînt ginecologi – cinci la număr, după care urmează doi farmaciști, doi chirurgi, un ftiziatru și un pediatru. ”Cred că vîrsta nu este un impediment în profesie. Dimpotrivă, odată cu trecerea anilor, omul devine mai experimentat, ceea ce este foarte important” , a opinat Tudor Costru. Doctorii pensionari nu sînt o piedică pentru cei tineri. „Sînt suficiente locuri de muncă. Numai de-ar vrea să vină și cei tineri să li se alăture celor mai în vîrstă”, a mai spus Tudor Costru.
În prezent, cel mai în vîrstă doctor de la Nisporeni este ftiziopulmonologul Vsevolod Omelcenco, care are 84 de ani.
CĂLĂRAȘI
Dintre cei 60 de medici specialiști, care formează colectivul Spitalului raional Călărași, cinci sînt pensionari. Potrivit Silviei Bobescu, directoarea instituției, cîte doi doctori pensionari muncesc în secția boli infecțioase şi, respectiv, consultativă, iar unul, cel mai în vîrstă de altfel (are, în prezent, 70 de ani) – în secția de internare. ”Comparativ cu alte spitale, la noi situația în acest sens este satisfăcătoare”, a menționat Silvia Bobescu. Dînsa a mai spus că doctorii pensionari continuă să muncească, deoarece pensiile pe care le au sînt foarte mici. În plus, tinerii specialişti nu se prea grăbesc să le pășească pragul instituției. ”Chiar dacă sînt repartizaţi de la Universitate să vină aici lucru, anual ajung la Călăraşi doi-trei din cinci”, a specificat directoarea.
UNGHENI
La Spitalul raional Ungheni, circa 15% dintre doctori sînt deja pensionari sau, mai exact, din cei 101 doctori 13 au atins vîrsta de pensionare. Potrivit prognozelor directoarei spitalului, Lidia Crăciun, în următorii ani numărul pensionarilor ar putea fi mult mai mare, deoarece mulți doctori au în prezent o vîrstă prepensionară. La momentul actual, cel mai în vîrstă doctor este chirurgul Petru Cazacu, care are 72 de ani, urmat de neurologul Valentina Grimut de 71 de ani.
Lidia Crăciun ne-a spus că se străduie să vadă partea bună a lucrurilor. Iar aceasta există, căci, susține dînsa, specialiștii respectivi au ajuns la vîrsta cînd îşi pot împărtăși din înțelepciunea şi experienţa lor celor tineri, pentru o continuitate între generații.
Ina Landa
Lasă un răspuns