VIDEO | Din moși-strămoși pentru generațiile ce vor urma

Captură: Canal Regional

Captură: Canal Regional
Captură: Canal Regional

De toate au fost la Festivalul-concurs raional al obiceiurilor și datinilor străbune”Din moși-strămoși”, organizat de Casa raională de cultură sub egida Direcției Cultură și Turism Ungheni.  La cea de-a treia ediție, în scenă s-au perindat zeci de artiști amatori din 13 localități ale raionului. Au venit cei mai buni dintre cei buni, învingătorii concursurilor zonale.
Obiceiuri inedite, cîntece și romanțe de o frumusețe rară, dansuri, glume, ghicitori… Au fost înregistrate și premiere frumoase. Astfel, după o absență de ani și ani, au revenit în scenă artiștii amatori de la Bumbăta. Și-a făcut debutul și o formație folclorică de la Năpădeni, iar printre membrele acesteia a fost remarcată și doamna primar, Maria Iov. A impresionat tînărul instrumentist de la Sculeni, Alexandru Galiț, dar și minunata Galina Popa de la Cetireni.
În acea zi, publicul spectator a fost martor la „Scăldătoarea după botez”, la jocul „De-a zăloagele”, la frumoasele obiceiuri de după Paște sau de Dragobete… Cu toții au admirat obiectele de artizanat – mileuri, perne brodate, covoare, realizate cu iscusință de meșterițele noastre de la sate.
„Consider că ne-am atins scopul”, avea să declare, cu satisfacție, Maria Bolotovici, directoarea Casei raionale de cultură, iar Eugenia Baroncea, șefa Direcției Cultură și Turism, avea s-o completeze: „Sîntem datori să promovăm cultura noastră, frumosul creat de popor. Raionul Ungheni are cu ce se mîndri”.
„E de datoria noastră să transmitem mai departe aceste lucruri frumoase pe care le-am moștenit de la strămoșii noștri”, a subliniat și vicepreședintele raionului, Petru Langa.
Urmează o nouă rundă de obiceiuri și tradiții strămoșești. De data aceasta, dedicată sărbătorilor de iarnă.
UNGHENI | Lucia Bacalu

VIDEO: Canal regional


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *