Sezonul ciupercilor e în toi
În pădurile nisporenene parcă a plouat cu ciuperci. În aceste zile, poienele și cărările de pe aici sînt pline cu oameni. Ei vin să le adune, dar, susţin specialiştii, mulţi dintre aceştia nu ştiu foarte bine ce culeg și duc acasă pentru consum. Astfel, se expun unui risc major de intoxicaţie.
„Există multe specii de ciuperci otrăvitoare care se aseamnă cu cele comestibile”, explică Vasile Mîrza, inginer-șef la Întreprinderera silvică ”Nisporeni-Silva”. De aceea, în perioada cînd încep să apără ciupercile în pădure, silvicultorii sînt gata să le vină în ajutor oamenilor cu sfaturi și recomandări. ”E suficient să nimerească o singură ciupercă otrăvitoare printre cele bune și consecințele consumului lor ar putea fi unul nefast”, a subliniat dînsul.
Acum cîţiva ani, cîteva ciuperci otrăvitoare au luat viaţa unei tinere mame şi a nepotului ei de la soră dintr-un sat din raion.
Cu toate acestea, pasionații culesului de ciuperci nu se pot abține de la ocupația lor, mai ales că, spun ei, acest an este unul bogat în ciuperci, datorită condițiilor climaterice favorbaile. Nu se tem că ar putea păţi ceva, căci folosesc ciupercile în alimentaţia lor de ani şi ani.
Chiar și așa, specialiștii micologi le recomandă cetăţenilor să dea dovadă de maximă prudență cînd adună ciuperci, iar atunci cînd întîlnesc o specie necunoscută ar fi bine să renunțe la ea.
NISPORENI | Ina Landa
Lasă un răspuns