Fenomen îngrijorător
Cinci intervenţii la arderea ierbii uscate şi a gunoaielor, o intervenţie la salvarea animalelor şi o întoarcere din drum – acesta este bilanţul lunii august pentru pompierii nisporeneni.
„În ultimii ani, se observă un fenomen îngrijorător: la sfîrşit de vară, în perioadele mai secetoase, au loc incendieri frecvente ale gunoaielor şi ierbii uscate de către diverşi indivizi. Acestea pot provoca daune considerabile loturilor de pămînt, pădurilor sau chiar localităţilor din apropiere”, afirmă Grigore Rîlea, şeful Serviciului Apărare Împotriva Incendiilor Nisporeni, menţionînd, totodată, că legislaţia prevede o amendă de 400 de lei pentru aprinderea ierbii uscate.
Amenda însă nu soluţionează problema şi nici nu ajută la stingerea grabnică a incendiilor. În fiecare primărie ar trebui să existe formaţiuni benevole de pompieri. Aşa prevede legislaţia. Dar
unii primari „ori nu înţeleg, ori trateză cu neglijenţă acest aspect”, susţine Grigore Rîlea. Astfel, formaţiunile respective, în multe cazuri, sînt doar pe hîrtie. „Nu vor să înţeleagă primarii că este destul de dificil să stingi o suprafaţă de cîteva hectare cu 3-4 pompieri. Cu o formaţiune benevolă de aproximativ zece persoane se poate interveni mult mai rapid şi mai promt”, continuă şeful pompierilor nisporeneni.
Vine iarna
Atenţionare de la pompieri: Se apropie sezonul rece, astfel că cetăţenii trebuie să acorde atenţie unor aspecte importante pentru a evita, mai tîrziu, neplăceri şi chiar tragedii generate de incendii. În timpul care a mai rămas pînă la începerea încălzirii locuinţelor, ar fi bine să fie curăţate sobele de funigine, să fie lichidate fisurile de la coşurile de fum, să fie verificate ermetizările plitelor şi a uşiţelor dela sobe, să fie instalate foi metalice de 50x 0 cm în faţa sobelor.
NISPORENI | Lucia Bacalu
Lasă un răspuns