Interesante şi variate sînt numele locuitorilor din regiune

Imagine-simbol. www.unimedia.info

Imagine-simbol. www.unimedia.info
Imagine-simbol. www.unimedia.info

Fiecare sat e cu specificul său, iar unele dintre ele şi-au făcut, practic, un blazon dintr-un nume sau altul. Nu poţi să spui Bodrug şi să nu te gîndeşti la Condrăteşti, Ungheni. Nu poţi să spui Angheluţă şi să nu te gîndeşti la Mileşti, Nisporeni. Nu poţi să spui Corobca şi să nu te gîndeşti la Săseni, Călăraşi.
Ştiţi care sînt cele mai răspîndite nume de familie din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călăraşi? Ciobanu, Popa, Roşca, Rusu şi Adam.
Primele trei sînt într-un număr foarte mare în cîte cinci sate, iar următoarele două – în cîte patru sate.
Dar s-o luăm pe rînd, din localitate în localitate.
CĂLĂRAŞI
La Nişcani veţi găsi peste 150 de locuitori cu acelaşi nume, Stratan. La Horodişte Chicu este în top – 136 de persoane poartă acest nume. Dar şi o mulţime de Luca – 51, sau Bobeica – 31. Sadova e plină cu Dodoni – 96, dar mulţi sînt şi Gurghiş – 42, Bolea – 39, Vulpe – 37, Gavriliţă sau Aghenie – 36. Rădeniul este al Jardanilor – 71 de persoane cu acest nume găsim aici, inclusiv doamna primar, Liuba Jardan. La Sipoteni, cel mai popular e numele Chitoroagă, îl poartă 112 localnici, chiar dacă unii dintre ei se numesc Chitoroga. Urmează Trifan – 106, Raţă – 80, Rău – 52, Lipcan şi Adam – cîte 46. Pentru Pîrjolteni e caracteristic numele Badia, pe care-l poartă 57 de persoane, iar pentru Ţibirica – Motricală (57 de persoane), pentru Pituşca – Lozovan (57 de persoane), pentru Vălcineţ – Lupu (57 de persoane), dar şi Curmei (53 de persoane), Negru (49 de persoane) sau Matei (33 de persoane). La Răciula cel mai popular e numele David (42 de persoane), iar la Hirova – Purcel (39 de persoane), la Săseni – Corobca (36 de persoane), la Bravicea – Boţan (34 de persoane), la Dereneu – Scurtu (34 de persoane), la Căbăieşti – Sorici (29 de persoane), la Peticeni – Catană (29 de persoane).
NISPORENI
Popescu este numele ce-l poartă cele mai multe persoane dintr-o localitate nisporeneană. Este vorba de Selişte, iar acest nume îl au 82 de localnici. Dar şi Cataraga sînt aici o mulţime – 70, sau Adam – 47. Numele Bargan e foarte popular la Boldureşti, unde-l poartă 74 de persoane, la fel şi Bulicanu – 56 de persoane. La Ciuteşti Tărnă e în top. Unii sînt Ţerna, alţii Ţărnă, iar toţi împreună fac 64 de persoane.  La fel şi Lazăr sau Lazari – sînt 56. Cioireştiul este plin cu Triboi (55 de persoane), Mîrza (38 de persoane), Luca şi Josan (cîte 32 de personae) sau Spînu şi Adam (cîte 30). Pentru Mărinici e caracteristic Croitoru (62 de persoane) sau Nichifor (33 de persoane), pentru Vărzăreşti – Ulinici şi Andronache (cîte 60 de persoane), Tîmbur (49 de persoane), Ursu (42 de persoane) sau Guidea (33 de persoane). La Bălăneşti se simt în largul lor Pîrţac (40 de persoane) sau Crăciun (28 de persoane), la Bălăureşti – Trofim (40 de persoane), iar la Mileşti –   Angheluţă (36 de persoane), Basoc şi Petic (cîte 33 de persoane), Talpă sau Damir (cîte 30 de persoane). Bolţun e plin cu Samson (32 de persoane), Zberoaia – cu Susanu (30 de persoane), Grozeştiul – cu Savin (30 de persoane).
UNGHENI
Cel mai frecvent e numele Şişcanu – la Măcăreşti, unde-l poartă 56 de persoane. Populare sînt aici şi numele: Muşchei (42 de persoane), Beşliu şi Toma (36 şi, respectiv, 31 de persoane). Petreştiul e plin cu Pendus şi Cibric (45 şi, respectiv, 41 de persoane), dar şi Ciobanu (35 de persoane), Lazariuc, Bereghici şi Bernic (32-33 persoane). La Cetireni poţi întîlni o mulţime de Gorincioi (47 de persoane), iar la Todireşti – Mămăliga (42 de persoane) sau Văcăraş (30 de persoane). Costuleniul este reprezentativ prin Prepeliţă (51 de persoane) sau Chirinciuc şi Goian (32 – 28 de persoane), Chirileniul – prin Oboroc (35 de persoane), Buşila – prin Dîrzu (34 de persoane), Cojocaru şi Casian (cîte 30). În Gherman Hariuc e la putere, acest nume purtîndu-l 34 de personae, iar la Vulpeşti – Bostan (34 de persoane), la Semeni  – Rusu (35 de persoane), iar la Rădenii Vechi – Ţîcu şi Nanu (37 şi, respectiv, 29 de persoane). La Condrăteşti în top e Bodrug şi Coşcodan (44 – 31 de persoane), în Corneşti sat – Sîrbu (45 de persoane), Brăguţă şi Postolache (39 – 28 de persoane). Popa e cel mai popular nume la Năpădeni – 45 de persoane, dar şi la Cornova – 34.
Lucia Bacalu
P.S.: Datele pentru acest material au fost luate de pe site-ul localitati-casata.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *