Viața de lîngă noi | „Acest virus este mortal?”
Acum doi ani, o tînără din raionul Nisporeni a aflat un cumplit adevăr. Specialiştii Cabinetului de consiliere și testare voluntară HIV i-au spus direct: ”Ne pare rău, dar testul arată că sînteți HIV pozitivă”. Așa a început bătălia ei pentru o viață nouă.
Totul era atît de frumos, atît de promițător…
Era o copilă încă. Atinsese doar vîrsta majoratului. Avea vise, dorințe, speranțe și… un iubit. Băiatul era din altă parte. Venise în satul de baştină al fetei, la un unchi al său. În scurt timp, relația dintre tineri a devenit mai mult decît amicală. Timp de un an s-au iubit. La un moment dat, băiatul i-a declarat sec alesei inimii sale: ”Sînt infectat cu virsul HIV. Am mers conștient la înființarea relației noastre”, după care a adăugat: „Te iubesc și am ales să fii a mea”.
Toate visele ei s-au spulberat imediat. S-a instalat o stare de panică și teamă. La cei 18 ani ai săi, fata nu prea conștientiza pedeapsa la care a fost supusă de către iubitul său. Unicul cuvînt care-i trezea o frică de nedescirs era ”HIV”. Suna ca un dangăt de clopot în capul ei și nu mai știa ce o așteaptă în viitor.
„Acest virus este mortal?”
A venit după un răspuns la Cabinetul de consiliere și testare voluntară HIV din Nisporeni. Prima întrebare care a adresat-o medicului a fost scurtă: ”Acest virus este mortal?”. Undeva, în sufletul ei, mai era viu un grăuncior de speranță: poate soarta îi va da o a doua șansă, poate necazul o va ocoli. Dar… rezultatele testelor au demonstrat contrariul.
Chiar dacă suferința a pus stăpînire pe ea, totuși sentimentele față de acel băiat care i-a hotărît soarta, fără să-i ceară părerea, au rămas la fel de puternice. Putea să depună o plîngere la poliție, căci el a molipsit-o conștient cu HIV. Dar n-a făcut-o.
Viaţa de familie a început
Şi el o iubea. A cerut-o în căsătorie. Ea a acceptat. Viața de familie a început și, odată cu ea, a început lupta lor comună pentru supraviețuire: pastile la anumite ore, precauții față de cei din jur, vizite frecvente la medic. Mai mult ca atît, cuplul a luat o decizie riscantă: de a da naștere unui copil. Azi sînt părinți fericiți ai unui copil perfect sănătos și se bucură de fiecare zi trăită alături de el. Ambii urmează întocmai sfaturile medicilor și au grijă de sănătatea lor, păzind-o ca pe ochii din cap. Or, sensul vieții lor acum a căpătat o importanță deosebită: de a-și vedea copilul mare și sănătos.
În loc de încheiere…
Istoria acestor tineri ne-a povestit-o Tatiana Moraru, medic la Cabinetul de consiliere și testare voluntară HIV din cadrul Spitalului raional Nisporeni. Anume ea a fost cea care i-a oferit tinerei, în clipele de grea încercare, consilierea post-testare, recunoscînd că povestea ei a marcat-o profund. Potrivit dînsei, părinții acelei fete nici pînă azi nu cunosc adevărul despre fiica lor şi despre virusul pe care îl poartă. Doar părinții băiatului, care muncesc peste hotare, ştiu totul. Muncesc acum pentru a-i susține financiar pe cei doi. ”Mi-ar plăcea să cred că această poveste este doar un scenariu dintr-un film. Din păcate, nu este așa. Este o istorie adevărată. O istorie tristă, din care fiecare tînăr ar trebui să tragă învățăminte”, a subliniat Tatiana Moraru.
În prezent, în evidența Cabinetului de consiliere și testare voluntară HIV din Nisporeni sînt 29 de persoane, majoritatea de vîrstă aptă de muncă. Dintre aceștia, șapte sînt diagnosticați deja cu SIDA, ceea ce înseamnă că virusul şi-a făcut treaba. De la deschiderea Cabinetului respectiv, în anul 2007, șase persoane au decedat de pe urma acestei boli incurabile.
NISPORENI | Ina Landa
Lasă un răspuns