O viaţă de pensionar în Republica Moldova
Faceţi cunoştinţă: Eugenia Gherman din satul Petreşti, Ungheni. Are 80 de ani. A fost profesoară de limbă şi literatură română timp de 45 de ani. Acum este pensionară, dar la fel de activă şi energică ca în tinereţe. Secretul? Gimnastica de dimineaţa o menţine în formă dar şi diverse tratamente profilactice.
Cum vă pare viaţa la 80 de ani?
Nu aş zice că viaţa de azi este complicată sau dificilă. Am trăit în anii cînd era foarte greu, în anii războiului, în anii foamei, cînd mergeam la şcoală şi vedeam sub gard un copil mort. Azi lumea însă, trăieşte foarte bine. Tare mulţi se vaicără, dar în viaţă trebuie să munceşti ca să trăieşti din plin, fără să-ţi aducă cineva pe tavă. Mă indignez atunci cînd aud că lumea trăieşte greu. Da, sînt oameni care nu le ajung banii pentru trai dar sînt şi diverse oportunităţi în viaţă care te fac să răzbați, să ieşi din situaţiile de criză.
Cînd era mai bine pentru societatea din care faceți parte: acum sau în trecut?
Este greu de spus în cîteva cuvinte. Cred că acum trăim bine, cu perspectivă pentru un viitor mai bun. Dacă e să vorbim de cum a fost atunci, pot spune că am muncit foarte mult fără să fim preţuiţi sau remuneraţi. Făceam mult lucru obştesc. Dar şi aşa, eram mulţumiţi de ceea ce aveam. Mulţi vorbesc azi de criza politică, dar eu cred că mai degrabă avem o criză a banilor. Pentru că acum lumea se gîndeşte doar la bani şi fiecare activează în interesul propriu.
Cum vă descurcați în aceste condiții?
Eu acum trăiesc simplu şi modest. Mă descurc cu pensia mea de 1100 lei.
Mai reușiți să puneți şi ceva bani deoparte sau îi folosiţi doar pentru trai?
Reuşesc să pun şi ceva deoparte. Dar mai caut şi alte metode de a cîştiga bani suplimentari. Am pămînt pe care îl lucrez şi acesta mă şi hrăneşte. Îmbrăcămintea nu prea mă interesează.
Sînteţi de acord cu aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?
Ar fi minunat, pentru că ţara noastră tot timpul a fost ţinută în găoace. Nu am avut dreptul să călătorim. Acum sîntem în secolul al XXI-lea. Ar trebui să dispară aceste graniţe care ne impun anumite reguli. Cred că unii, nu vor ca lumea noastră să meargă în Europa să facă o comparaţie între nivelul de trai de acolo şi cel de aici. Cine mai face focul? România, Ucraina şi noi. Văd, conducerea noastră se străduie să ne ducă pe calea Uniunii Europene. Dar este opoziţia, care le pune beţe în roate. Eu aş spune că aceştia îs distrugători, nu opozanţi. Greu va fi drumul spre UE dar cred că poporul ar avea mult de cîştigat.
Ce părere aveţi de fostul sistem sovietic şi bloc socialist?
Nu stiu dacă voi nimeri răspunsul exact, dar pe atunci vreau să spun că conducerea era mai strictă. Aveau foarte mulţi agenţi secreţi care coordonau lucrul între populaţie şi conducere. Astfel conducerea ştia cum merg lucrurile printre oamenii de rînd. Dar aş putea să îi laud pe ruşi, mi-au dat o pensie destul de bună pe atunci, 132 ruble.
Aveți copii?
Da, am o fiică şi un fecior. Ambii sînt doctori. Feciorul s-a stabilit în Chişinău cu traiul iar fiica în Canada.
UNGHENI | Natalia Junghietu
Lasă un răspuns