Specialiştii recomandă abţinerea de la scăldat
Starea sanitaro-igienică a apei din bazinele acvatice mai lasă de dorit. De această părere sînt specialiştii de la Centrul Sănătate Publică (CSP) din Ungheni.
Temperaturile ridicate din ultimile zile îi impun pe ungheneni să-şi regăsească refugiul în apropierea bazinelor acvatice, fie naturale sau artificiale, pentru a se mai răcori un pic. Cele mai populate zone în acest sens sînt plajele rîului Prut şi lacului Delia. De altfel, acestea sînt şi unicele locuri de odihnă a unghenenilor în sezonul estival. „Astfel, calitatea apei din lac, după indicii chimici şi bacteriologici, nu numai că nu este utilă pentru scăldat, dar din contra prezintă şi un pericol iminent pentru sănătate” atenţionează Serghei Malenda, medic igienist la CSP Ungheni. “O parte din indici depăşesc normativele admisibile de 2-3 ori, chiar şi mai mult” mai adaugă dînsul. Scăldatul în aceste bazine acvatice poate să fie un pericol epidemiologic de anvergură. “Chiar dacă populaţia a fost preavizată despre riscul utilizării bazinelor acvatice nominalizate pentru sănătate, acestea rămîn a fi unele dintre cele mai solicitate” remarcă Serghei Malenda.
Chiar şi în probele de nisip, prelevate de pe plajele lacului Delia şi rîului Prut, a fost depistată bacteria e-coli. Însăşi amenajarea zonelor de agrement este net inferioară cerinţelor impuse de “Regulamentul zonelor de recreere aferente bazinelor acvatice”. “Mai mult ca atît, plajele şi starea lor sanitară, ne amintesc mai mult de o gunoişte neautorizată, decît de o zonă de odihnă” accentuează medicul igienist.
În cele din urmă, specialiştii CSPR Ungheni, recomandă populaţiei de a se abţine de la scăldat în lacuri şi alte bazine necunoscute şi neautorizate în acest scop, iar celor care s-au decis să se odihnească în preajma bazinelor acvatice – să menţină teritoriile adiacente lor într-o stare sanitară corespunzătoare.
UNGHENI | Natalia Junghietu
Lasă un răspuns