O staţie de epurare – mărul discordiei între autorităţi
Noua staţie de epurare a apelor reziduale din oraşul Călăraşi, pentru construcţia căreia s-au cheltuit peste 27 milioane de lei, continuă să rămînă mărul discordiei între primăria oraşului şi Consiliul raional.
Autoritatea raională, după ce a construit-o, a încercat, în cîteva rînduri, să o transmită la balanţa primăriei. Toate încercările însă au eşuat, lovindu-se de împotrivirea Consilului orăşenesc, care nu doreşte să adopte o decizie în acest sens. Aleşii locali îşi motivează refuzul prin faptul că staţia „nu-şi face datoria”.
Consiliul raional a mai alocat, cu cîteva luni în urmă, 700 mii de lei pentru construirea unui bazin suplimentar pentru decantarea apelor reziduale trecute prin staţie. Dar nici acesta nu a schimbat cu mult situaţia.
În şedinţa Consiliului orăşenesc din 31 mai, consilerii au refuzat din nou să accepte trecerea staţiei cu pricina în gestiunea primăriei, subliniind că e necesar de construit încă unui bazin similar, care ar asigura curăţirea apelor reziduale la parametrii prevăzuţi de actele normative în vigoare.
Mingea e din nou în terenul Consiliului raional, care urmează să decidă dacă va continua jocul în condiţiile impuse de Consiliul orăşenesc sau va întreprinde alţi paşi. Oricum, situaţia trebuie deblocată, căci apele reziduale continuă să polueze mediul ambiant şi, în mod special, rîul Bîc.
Preşedintele raionului, Ilie Rău, a reiterat o poziţie mai veche a sa, declarînd că, dacă acest transfer nu va putea fi efectuat, Consiliul raional va fi nevoit să scoată staţia la licitaţie şi să o dea în gestiune altui operator. Doar că, dacă primăria mai pierde şi acest domeniu, de rînd cu salubrizarea şi iluminatul electric public, cu ce rămîne în gestiune? Ar fi bine ca şi primarul, şi consilierii, să se gîndească bine la efectele de lungă durată a acestei situaţii, a opinat sursa citată.
CĂLĂRAŞI | Tudor Josanu
Lasă un răspuns