„Lăstărel” – un paradis al copiilor călărăşeni
Redeschisă în 2007, după o perioadă de „paragină totală”, impusă de situaţia socio-economică dificilă din Călăraşi, dar şi din repuboică, grădiniţa „Lăstărel” poate fi definită, în prezent, ca un paradis pentru cei 236 de copii ce o frecventează.
Chiar de la intrare, eşti întîmpinat de o curăţenie ideală, care te face să-ţi fie teamă ca nu cumva să scapi vreun gest involuntary, prin care să tulburi această ordine tihnită, bine întreţinută. Săli spaţioase, luminoase, calde, dotate cu toate cele necesare, pereţi împodobiţi cu standuri şi vitrine cu fotografii despre unele activităţi ce se desfăşoară aici permanent, glasuri de copii, ce răzbat din diverse încăperi unde ei cîntă sau dansează, unde confecţionează cele mai diverse şi năstruşnice obiecte izvorîte din mintea lor de copil – toate acestea te fac să înţelegi că ei sînt aici principala grijă a celor 38 de angajaţi.
Tatiana Spînu, managerul instituţiei, care a venit în această funcţie după zece ani de muncă în altă grădiniţă, deci, cu un solid bagaj de experienţă în domeniu, are numai cuvuinte de laudă în adresa majorităţii subalternilor săi. “Dacă nu ar fi atitudinea lor conştiincioasă faţă de obligaţiuni, dacă nu ar avea relaţii foarte strînse de conlucrare cu părinţii, probabil lucurile nu ar merge aşa cum merg – satisfăcător”, spune dînsa, după care tine să sublinieze: “Avem chiar şi un club al părinţilor, în cadrul căruia încercăm (şi, se pare, reuşim) să ni-i facem parteneri serioşi în procesul de educaţie al copiilor. Avem deplina susţinere din partea primăriei, care este receptivă la toate solicitările noastre, dar şi din partea Direcţiei Raionale Învăţămînt, care este oricînd la dispoziţie cu sfaturi şi îndrumări metodice”.
Tatiana Spînu s-a oprit pe îndelete şi la modul cum îşi petrec copii timpul la grădiniţă. “Le organizăm cele mai diverse jocuri: distractive, cu caracter cognitiv, de dezvoltare a capacităţilor pe care le are fiecare în parte. Unii cîntă şi dansează, alţii confecţionează obiecte sau jucării din hîrtie, dar şi din alte materiale. Mulţi dintre ei, în special fetele, sînt familiarizate cu tainele bucătăriei şi culinăriei. Încercăm să le cultivăm tuturor bunele maniere, normele civilizate de comportament, care le vor fi de mare folos în viaţă”, precizează sursa citată.
În dialogul nostru şi-au găsit locul şi unele frămîntări ale managerului. Mulţi copii au o vorbire defectuoasă, ce-şi are sorgintea în familie. În aceste cazuri, este foarte importantă activitatea logopedului Dina Peni care, cu multă răbdrae şi perseverenţă, încearcă să remedieze situaţia copiilor respectivi. O altă nelinişte a managerului este faptul că, în timpul în care se află în sînul familiei (s-a efectuat un studiu în acest sens), copiii stau prea mult în faţa televizorului sau a calculatorului, ceea ce diminuează comunicarea lor cu părinţii.
Printre griji, fireşte, este şi inevitabilul subiect al salariilor modeste, în special pentru personalul tehnic.
De cealaltă parte, şi angajaţii grădiniţei au ce spune în adresa managerului lor, Tatiana Spînu. Voi aduce doar două citate: “Este unul dintre puţinii manageri care şi-a dăruit viaţa cauzei pedagogiei”; “Avînd har dumnezeiesc de pedagog, a transformat grădiniţa într-o adevărată poveste, unde copiii se simt ca în paradis”. Puţine se mai pota adăuga unei asemena descrieri.
CĂLĂRAŞI | Tudor Josanu
Lasă un răspuns