Şi medicii sînt oameni. Şi ei se îmbolnăvesc, suferă de diverse maladii

Fotografie-simbol www: alba24.ro

Fotografie-simbol www: alba24.ro
Fotografie-simbol
www: alba24.ro

Oare de cîte ori cei ce se adresează medicului îşi amintesc că şi acesta este om, că ar putea avea probleme, că ar putea avea necazurile sale? Cine dintre cei ajunși pe coridoarele unor instituții medicale îşi pun întrebarea: „Oare cum se simte azi doctorul?”.
Sănătatea celor ce lucrează în domeniul sănătății, de multe ori, lasă de dorit, susţin conducătorii instituţiilor medicale.
Citiţi în continuare ce mai spun ei cu privire la sănătatea medicilor.
Silvia Bobescu, directoarea Spitalului raional CĂLĂRAŞI:
Lucrătorii medicali sînt supuşi unor riscuri foarte mare de a se îmbolnăvi. Mai ales, medicii ginecologi, chirurgii, reanimatologii, căci ei participă la multe proceduri invazive. Chiar dacă iau măsurile necesare de protercţie, riscul oricum e mare, deoarece, în timpul operației, poate să se rupă mănușa de protecție, există situații cînd se lezează tegumentele… La Călăraşi a avut loc chiar un caz, cînd s-a stabilit oficial că un medic a preluat infecţia de la pacient.
Am spus şi mai repet: profesia de medic este cu foarte multe riscuri, cu multe stresuri. În plus, îşi spune cuvîntul şi supraoboseala. Un medic trebuie să examineze un bolnav în 15 minute. În realitate, sînt cazuri cînd el e nevoit să examineze pe zi chiar un număr dublu de pacienţi. Deseori, medicul își duce grijile de serviciu și acasă, gîndindu-se mereu la bolnavii mai gravi, întrebîndu-se dacă a făcut tot ceea ce a depins de el pentru a-i salva. Uneori, ajungi acasă atît de obosit, încît nu mai vrei nimic decît liniște.
Cred că trebuie să ne referim şi la reversul medaliei. În ultimul timp, oamenii au devenit mai nervoşi: nu au răbdarea să asculte medicul. Chiar dacă îi dăm un sfat, o recomandare pacientului, acesta, de foarte multe ori, nu le respectă. De aceea avem ceea ce avem – o populație foarte bolnavă, care nu vrea să înţeleagă că e foarte important să se adreseze medicului la timp.
Tudor Costru, directorul Spitalului raional NISPORENI:
Sănătatea populației, inclusiv a medicilor ca parte componentă a societății, este influențată de o mulțime de factori: socio-economici, ecologici, meteorologici, igienici, de comportament și, nu în ultimul rînd, de factorii ereditari. Toate acestea în ansamblu și determină starea sănătății unei persoane.
Şi la medici, ca la oricare alte categorii, predomină aceleași maladii cardio-vasculare, digestive și respiratorii. Nu aş spune că există maladii specifice, fiindcă, la nivel de instituție medicală, sînt create condiții adecvate nu doar pentru pacienți, dar şi pentru agajați. Există echipamentul necesar de protecție, astfel că riscul de a contacta vreo infecţie este cu mult mai mic în comparaţie cu 10-15 ani în urmă. Şi instrumentariul de unică folosință a diminuat drastic riscul de contactare a unor maladii contagioase, cum ar fi: hepatitele virale, HIV/SIDA, bolile sexual transmisibile. Consider că e înspre bine. Aş face şi un apel către colegii mei: să ducem un mod de viață sănătos și să fim exemplu pentru societate.
Lidia Crăciun, directoarea Spitalului raional UNGHENI:
În ultimul timp, se observă tendinţa de a se vorbi doar despre spitalele supraaglomerate, despre  situația pacienților, uitîndu-se cu desăvîrşire de medici. Dar, atunci cînd spitalele sînt arhipline, cînd ne confruntăm cu o criză de cadre medicale, persoana cea mai vulnerabilă devine anume medicul. Se muncește foarte mult, fiecare medic lucrează, practic, cu încărcătură dublă. În plus, se ştie că medicul lucrează şi nopţile, şi în zilele de sărbătoare. Atunci cînd toată lumea se odihnește, medicul e la datorie. Se munceşte în condiţii de stres, mai sîntem expuși unor pericole bilogice, căci permanent contactăm cu pacienții, care au diferite maladii, sînt purtători de diferiți viruși. Deşi se iau toate măsurile de protecţie, sînt, totuși, cazuri cînd medicii noștri se îmbolnăvesc de hepatite virale, nemaivorbind de bolile respiratorii, de gripă, tuberculoză.
Îmi creşte totdeauna tensiunea cînd se vorbește de rău despre medici. Tendința de a-l denigra pe medic este parcă un hobby în prezent. Ştiţi oare că, după 9-11 ani de studii, un doctor tînăr are un salariu de 2000 de lei? Ştiţi că un medic trebuie să înveţe în permanenţă, fiindcă, o dată în cinci ani, trebuie să-și reconfirme categoria de calificare? Nu-i simplu. Nu vreau să diminuez importanța altor profesii, dar să fii medic este o responsabilitate enormă.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *