A muncit fără să caute răsplată. Şi totuşi, munca i-a fost răsplătită
De peste 14 ani este primar. E, de fapt, cel mai longeviv primar din raionul Călăraşi şi, se pare, cel mai iubit. De fiecare dată, Gheorghe Grecu din Onişcani, căci despre el e vorba, a cîştigat detaşat, fără drept de apel.
Fostul profesor de educaţie fizică, apoi director al gimnaziului din Onişcani, Gheorghe Grecu candidează, pentru prima oară, la funcţia de primar, în anul 1999, cu statutul de candidat independent. Spre surpinderea celorlalţi contracandidaţi, susţinuţi masiv de partidele ce îi lansaseră în acea campanie, cîştigă detaşat. Avea doar 35 de ani.
La nici doi ani de la acel eveniment, în 2001, intră în posesia titlului onorific „Primarul anului 2002” în judeţul Ungheni. Peste alţi doi ani, satul Onişcani este declarat învingător în Concursul republican „Cea mai verde, mai salubră şi amenajată localitate”.
Nu întîmplător, la următoarele alegeri locale, în 2003, Gheorghe Grecu este reales în funcţia de primar cu un scor zdrobitor – 97% din sufragii. Apoi, în 2007, cîştigă iarăşi, cu votul a 87% din numărul total al celor care au participat la alegeri.
Fiind întrebat ce l-a făcut să candideze, din nou şi din nou, dînsul a surîs şi a răspuns: „În primul rind, curiozitatea de afla dacă în mandatul anterior m-am făcut simţit, adică, dacă m-am descurcat cît de cît cu sarcinile ce mi le-am asumat. După ce cîştigam un nou mandat, mă convingeam că am susţinut cu bine „examenul” şi rămîneam cu sentimentul satisfacţiei că nu am candidat în zădar”.
Cu ce i-a cucerit, totuşi, Gheorghe Grecu pe consătenii săi? Cu acţiunile sale menite să protejeze şi să amelioreze mediul ambiant, să creeze condiţii optime pentru satisfacerea celor mai stringente necesităţi ale comunităţii. Astfel, a adus la casa fiecărui onişcănean apa potabilă. S-a preocupat în permanenţă de extinderea suprafeţelor împădurite din împrejurimile satului. Or, multe dintre terenuri nu pot fi utilizate în scopuri agricole, iar o parte din cele circa 600 de hectare de păşuni nu mai sînt utilizate conform destinaţiei, şeptelul de animale scăzînd drastic. De aceea s-a mers pe calea împăduririi lor, cu forţele propii. În prezent, satul se poate mîndri cu 300 de hectare de pădure proprietatea comunităţii. Gheorghe Grecu are de gînd să extindă pădurile pe o suprafaţă de încă 200 de hecatre. “În primul rind, protejăm solul şi mediul ambiant. În al doilea rind, prin exploatarea raţională a pădurii, asigurăm o bună parte a populaţiei noastre cu lemne de foc, ceea ce, în condiţiile scumpirii constante a resurselor energetice, este mai mult decît benefic”, a explicat dînsul această acţiune a sa.
De-a lungul anilor, a încercat să aplice în comunitate tot ce i s-a părut mai progresiv. Cu ani în urmă, a creat pe lîngă primărie o societate cu răspundere limitată, care a preluat în gestiune toată tehnica agricolă şi inventarul aferent, dar şi alt patrimoniu rămas după privatizare cam fără stăpîn. Apoi, a deschis una dintre primele staţii de maşini şi tractoare din raion.
S-a remarcat şi prin alte realizări: gazificarea întregii comune, implementarea proiectului lucrărilor cadastrale, asigurarea bibliotecii locale cu calculatoare moderne, reparaţia capitală a Centrului Medicilor de Familie din Onişcani şi a centrului de urgenţă medicală, construirea şi reparaţia unor drumuri în satele Hîrbovăţ, Sverida şi Onişcani.
Pentru toate acestea, Gheroghe Grecu a fost decorat, zilele trecute, printr-un Decret prezidential, cu medalia „Meritul Civic”. „Munceşte şi nu căuta răsplata. Ea te va găsi singură”, a comentat primarul, filozofic, ultima sa distincţie.
CĂLĂRAŞI | Tudor Josanu
Lasă un răspuns