Regiunea Ungheni-Nisporeni-Călăraşi abundă în primării ”pitice”

În fotografie: „Satule, cîntec de dor...” Fotografie din arhiva redacţiei Expresul

În fotografie: „Satule, cîntec de dor...” Fotografie din arhiva redacţiei Expresul
În fotografie: „Satule, cîntec de dor…”
Fotografie din arhiva redacţiei Expresul

Potrivit Legii nr.764 privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova, „unitatea administrativ-teritorială de sine stătătoare se formează, dacă are o populaţie, de regulă, de cel puţin 1500 de locuitori şi dispune de mijloace financiare suficiente pentru întreţinerea aparatului primăriei şi instituţiilor sferei sociale”. Clar ca bună ziua.
Aceeaşi lege mai spune că, „în cazuri excepţionale, Parlamentul poate stabili, prin lege organică, formarea unei unităţi administrativ-teritoriale de sine stătătoare cu un număr de locuitori mai mic decît 1500”.
Se pare că şi la Ungheni, şi la Nisporeni, şi la Călăraşi au fost mult prea multe „cazuri excepţionale”, căci regiunea abundă de primării „pitice”. Practic, fiecare a treia unitate administrativ-teritorială are o populaţie mai mică de 1500 de locuitori.
UNGHENI
Din cele 33 de primării existente în raionul Ungheni, zece sînt minuscule. Întîietatea o deţine satul Măgurele, cu doar 932 locuitori. Puţin mai mulţi locuitori îi are Năpădeniul – 1021. Satul Teşcureni se clasează pe locul III cu 1109 locuitori, după care urmează Cornova cu 1129 locuitori.
Incredibil, dar adevărat: chiar dacă sînt comune, ceea ce înseamnă cîteva sate luate împreună, multe dintre ele nu au ajuns să aibă o populaţie de cel puţin 1500 de locuitori. Astfel, Alexeevca, cu trei sate în componenţa sa, abia de adună 1215 locuitori. Comuna Agronomovca, tot cu trei sate în componenţa sa, are 1234 locuitori. Morenii Noi, cu două sate ale sale, are 1273 de locuitori. Comuna Sineşti, cu două sate, are o populaţie de 1379. Comuna Condrătești, care are în componenţa sa două sate, numără 1410 locuitori, iar Buciumeniul, cu trei sate ale sale, are 1426 de locuitori.
CĂLĂRAŞI
Anti-recordul în ceea ce priveşte populaţia unei unităţi administrativ-teritoriale îl deţine, indiscutabil, satul Frumoasa, care numără – atenţie! – 660 de locuitori. Urmează satul Păulești, cu 1015 locuitori. Comuna Buda, cu două sate în componenţa sa, abia de ajunge la 1084 de locuitori. Satul Căbăiești are o populaţie de 1102 locuitori, iar Peticeniul – 1211. O populaţie puţin mai mare o are satul Vărzăreștii Noi – 1309 locuitori. Comuna Dereneu, cu trei sate  în componenţa sa, ajunge la un număr de 1372 de locuitori. Încheie topul primăriilor mici satul Temeleuți, care numără 1412 locuitori.
Deci, în raionul Călărași opt primării din cele 28 existente au o populaţie mai mică de 1500 de locuitori.
NISPORENI
Deoarece raionul Nisporeni e mai mic, şi numărul primăriilor „pitice” e mai mic – doar şase din cele 23 existente. Şi ar mai exista ceva specific: toate cele şase primării au fost constituite în baza unor sate, şi nu comune.
Cea mai mică unitate administrativ-teritorială se înregistrează la Bărboieni, un sat cu doar 874 locuitori. Pe locul II se situează Călimăneștiul, cu 1021 locuitori, acesta fiind urmat de satul Bolțun, care numără 1062 locuitori. În afara „podiumului”, dar cu o populaţie mică, au rămas satele: Vînători – cu 1127 locuitori, Cristești – cu 1208 locuitori, și Bursuc – cu o populație de 1306 persoane.
Notă: Numărul populaţiei a fost stabilit de recensămîntul din 2004. Alte date oficiale, mai proaspte, nu există. Oricum, populaţia nu a prea crescut, în această perioadă, în satele noastre.
Comentariul specialistului
„Nu aş zice că aceste primării sînt ilegale, neîntrunind numărul minim necesar de locuitori. Dar, cu siguranţă, activitatea lor este ineficientă, căci ele nu sînt capabile să-şi gestioneze treburile și să satisfacă nevoile societății”, a declarat, cu privire la acest subiect, Natalia Rotaru, șefa Oficiului teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat. Potrivit dînsei, pentru ca o autoritate publică locală să existe decent și să ofere servicii de calitate cetățenilor, ideal ar fi să aibă o populație de 5000 de locuitori.
La ora actuală, în regiunea Ungheni-Nisporeni-Călăraşi se pot lăuda cu un asemenea număr de locuitori doar trei (!) comune: Pîrlița și Sculeni din raionul Ungheni, cu 5044 și, respectiv, 5470 locuitori, precum şi Sipoteni cu o populație de 7383 de locuitori. În raionul Nisporeni, cea mai mare comună este Cioreşti cu 4587 de locuitori.
Citiţi în numărul următor ce spun primarii unor localităţi „pitice” despre activitatea şi viitorul primăriilor lor.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *