Despre HIV/SIDA se va vorbi direct și fără jenă la Costuleni
De acum încolo, la Costuleniva activa, în cadrul casei de cultură din localitate, un club de discuţii. Acesta a fost înființat chiar recent.
În zilele de odihnă, aici vor fi așteptați toți doritorii de a-și petrece timpul liber la o ceașcă de ceai și o vorbă bună, la o oră de karaoke sau, pur și simplu, la dezbateri și discuții sociale de interes general, pentru întreaga comunitate.
Pentru a ajunge la concluzia că oamenii din Costuleni au nevoie cu adevărat de un asemenea club, a fost nevoie de aproape jumătate de an, timp în care s-a derulat proiectul ”Alegeri sănătoase pentru tineri și adulți. Prevenirea HIV/SIDA”. Grație acestuia a luat naștere și clubul respectiv.
Proiectul a fost implementat la Costuleni cu sprijinul Misiunii religioase catolice ”Caritas” Moldova, care a pregătit în acest sens patru traineri din localitate ce vor desfășura ulterior cursuri pentru tineri și adulți cu privire la tot ce ţine de HIV/SIDA. „La început, a fost destul de complicat să conving 20 de oameni maturi din sat să vină, duminica, la cursurile mele despre prevenirea infecţiei HIV”, spune unul dintre traineri, Ion Ciocan. ”Acuma situația este alta. După ce am petrecut împreună, cumulativ, 24 de ore timp de trei luni, consătenii mei au ajuns la concluzia că au nevoie de comunicare, că-s sătui de televizorul de acasă. Unde mai pui că subiectele puse în discuție sînt foarte actualeă”, a remarcat dînsul, după care a continuat: ”La final, veneau deja mult mai mulți adulți la cursuri. Își chemau și cumetrii, și rudele, astfel că petreceam duminicile foarte frumos și util”.
În paralel cu adulții, în perioada octombrie-decembrie 2012, s-au desfășurat cursuri și pentru 23 de tineri din Costuleni. ”Au fost cazuri cînd subiectele noastre ajungeau pînă și pe masa de discuții în familii, deoarece copiii veneau la orele pentru tineri, iar părinții – la orele pentru adulți”, povestește Maria Morari, trainer la grupul de tineri în cadrul proiectului. Dînsa, la fel, a rămas satisfăcută de rezultatele proiectului, care a ajuns la final pe data de 21 decembrie 2012. În acea zi, la activitatea de încheiere au fost prezenți înşiși coordonatorii proiectului, Irina Reaboi și Cristina Platonova de la ”Caritas” Moldova, care le-au înmînat tuturor participanților certificate și cîte un tricou cu un mesaj sugestiv: ”Decizia îmi aparține. Aleg viața”.
Potrivit trainerilor Ion Ciocan și Maria Morari, proiectul respectiv va avea continuitate în anul 2013. ”În secolul în care trăim cu toții schimbări continue, trebuie să ne implicăm activ în schimbarea percepțiilor oamenilor și să luptăm pentru o națiune sănătoasă”, a punctat Maria Morari.
Ina Landa
Lasă un răspuns