Un final de nota zece pentru cultura şi folclorul nisporenean

O secvenţă de la festivalul „„V-am ura, v-am tot ura”
În fotografie: O secvenţă de la festivalul „„V-am ura, v-am tot ura”

O secvenţă de la festivalul „„V-am ura, v-am tot ura”
În fotografie: O secvenţă de la festivalul „„V-am ura, v-am tot ura”

De Crăciun, pe 25 decembrie, a fost mare sărbătoare la Nisporeni.În Casa Națională din centrul oraşului au răsunat, pe parcursul întregii zile, urături și colinde, clinchete de zurgălăi și bătăi din biciuri. Tradițiile și obiceiurile de iarnă s-au împletit frumos şi armonios în festivalul raional cu genericul: „V-am ura, v-am tot ura”, care a devenit deja unul tradiţional.
În acea zi, au venit să participe la eveniment 19 colective folclorice din întreg raionul. ”Căluțul”, ”Capra”, ”Ursul”, ”Plugușorul” – de toate au fost în acea zi. Spectatorii au avut ce admira. Un adevărat regal al obiceiurilor şi tradiţiilor populare de iarnă, care a pus punctul final al anului 2012.
Evenimentul a presupus și o premiere graduală a celor mai bune colective folclorice cu titlul model. Astfel, pe locul I s-a clasat ansamblul folcloric ”Doina codrilor” din satul Vărzărești. Locul doi i-a revenit ansamblului folcloric ”Tezaurul” din satul Iurceni, iar locul trei – ansamblului vocal ”Izvoraș” din satul Vînători.
Au fost premiate și colectivele care au reprezentat casele de cultură din raion. În acest sens, locurile au fost repartizate în felul următor: Casa de cultură Zberoaia – locul I, Casa de cultură Păruceni – locul II, casele de cultură Ciorești și Călimănești – locul III.
Secția raională de cultură Nisporeni a acordat și un premiu special – pentru cel mai în vîrstă urător. Acesta s-a dovedit a fi Ilie Munteanu din Bălăurești, care, la cei 70 de ani ai săi, a venit la festival în întruchiparea leită a lui Moș Crăciun și a impresionat, cu urătura sa, tot publicul prezent la eveniment.
Un final de nota zece pentru cultura şi folclorul nisporenean. Urmează alte evenimente, dar deja la anul, în anul 2013.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *