E bine să ştiţi | Tuberculoza la copii
Tuberculoza este o maladie infecţioasa periculoasă care, cel mai frecvent, afectează plămînii, însă poate afecta şi alte organe. Boala este provocată de micobacteria tuberculozei şi este transmisă pe cale aerogenă de la bolnavul cu tuberculoză pulmonară contagioasă, adică de la cel care elimină micobacteria tuberculozei.
Cei mai sensibili faţă de tuberculoză sînt copiii pînă la vîrsta de 3 ani, dar, în mod special, cei care au vîrsta pînă la un an.
Tuberculoza la copii se manifestă diferit, comparativ cu adulţii. Deseori, copiii nu prezintă manifestări locale ale tuberculozei, ci doar simptome generale ale bolii: oboseală, lipsa poftei de mîncare, scădere ponderală, subfebrilitate periodică (temperatura: 37,1- 37,0), mărirea ganglionilor limfatici în zonele gîtului, bărbiei, subsuorilor, inghinală. De cele mai multe ori, copiii nu se plîng de starea lor generală de sănătate.
Părinţii ar trebui să se alerteze atunci cînd:
- copiii mici nu mai cresc în greutate sau slăbesc, devin apatici, capricioşi;
- copiii de vîrstă şcolară obosesc frecvent, devin somnoroşi în rezultatul efortului fizic, acuză dureri de cap şi nu reuşesc să se concentreze la lecţii, devin irascibili;
- copiii de diferite vîrste sînt deseori afectaţi de maladii acute ale căilor respiratorii, se restabilesc greu după acestea, continuînd sa aibă febră.
La manifestarea simptomelor menţionate, trebuie solicitată de urgenţă asistenţa medicului de familie. Doctorul va face un test dermic la tuberculină, injectînd un extract de TBC în antebraţul copilului. Apoi, după 48-72 ore, va examina zona testată. Se va uita după o umflătură. Dacă va exista una, îi va examina mărimea şi fermitatea, pentru a stabili dacă testul este pozitiv sau nu, adică, dacă acel copil este infectat sau nu de tuberculoză.
Cum poate fi prevenită boala?
Primul pas este vaccinarea cu B.C.G. la nou-născut, urmîndu-se, în continuare, schema de vaccinare a sugarului, copilului şi adolescentului. Rolul protector al vaccinului B.C.G. intervine la două luni după vaccinare.
Evitarea contactului cu persoanele bolnave sau purtătoare ale microbacteriei tuberculozei, evitarea contactului cu bolnavii vechi, plus o alimentaţie echilibrată şi un stil de viaţă sănătos, vor face ca tuberculoza, această boală destul de complicată şi gravă, să nu afecteze copilul dumneavoastră.
Atenţie! Tuberculoza este o boală care nu se vindecă singură! De aceea, trecerea timpului nu va face decît să permită bolii să avanseze şi să se agraveze, bacilii înmulţindu-se şi realizînd complicaţii de temut.
Oricine are acces la tratamentul tuberculozei, acesta fiind gratuit, pe toată durata, atît la copil, cît şi la adult.
Aveţi grijă de copilul vostru şi, la orice simptom, adresaţi-vă medicului.
Tatiana Cheptonar
Lasă un răspuns