Agricultorii din regiune au rămas săraci și plini de datorii la finele acestui an agricol
Interviu cu Iurie Vrabie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călăraşi „Uncalnis”
În ajunul Zilei Agricultorului, consemnată tradiţional în ultima duminică a lunii noiembrie, v-aş propune să faceţi o trecre în revistă a anului agricol ce, iată, se sfîrşeşte. Care este situaţia în regiune?
Să ştiţi că anul 2012 a fost cel mai complicat din ultimii zece ani. O poate confirma orice agricultor. Din cauza secetei, toate culturile agricole au fost compromise în proporţie de cel puţin 50%, iar unele – chiar în totalitate. De exemplu, roada de grîu a fost de cel puţin două ori mai mică decît în anii precedenţi, porumbul a fost compromisă în proporţie de 99%, sfecla de zahăr – 70%, soia – 100%. Nu vorbesc doar despre rezultatele obţinute de întreprinderea pe care o conduc. Cunosc situaţia şi la colegii mei.
În asemenea condiţii, la ce să ne aşteptăm noi, consumatorii de rînd?
Nu cred că pe consumatori această situaţie îi va afecta foarte mult. Oricum, ne aşteaptă o creştere la preţuri. Sper să fie nesemnificativă.
Dar la ce se aşteaptă agricultorii?
Agricultorii se află într-o situaţie foarte complicată. Eu, de exemplu, am utilizat toate resursele financiare pe care am reuşit să le obţin anul acesta pentru salarizarea angajaţilor, plata impozitelor şi îndeplinirea lucrărilor agricole de toamnă.
Să înţeleg că ați rămas săraci şi curaţi?
Nu. Am rămas săraci şi cu datorii. Curaţi nu avem de unde, căci noi, agricultorii, nu am putut să ne onorăm obligaţiunile faţă de acei agenți economici care ne-au asigurat cu seminţe, fertilizanţi şi chimicale. În plus, avem datorii şi la bănci.
Cum credeţi că va fi noul an agricol?
Toamna curentă este îmbucurătoare, fiindcă au căzut precipitaţii şi culturile agricole de toamnă – grîul, orzul, rapiţa – intră în perioada de iernare în stare bună, ceea ce ne dă speranţe că anul viitor va fi unul mai bunişor, astfel că vom putea chiar să achităm o parte din datoriile pe care le-am acumulat în anul 2012.
În pofida greutăților de care aţi vorbit, au fost înregistrate şi careva performanţe în agricultura din regiune?
Da. Producătorii agricoli au testat, anul acesta, noi soiuri de seminţe și hibrizi de seminţe la floarea soarelui, la sfecla de zahăr, care ne-au demonstrat că sînt mai rezistente la secetă. Cred că anume acestea vor fi utilizate în viitor de către mulţi agricultori, chiar dacă sînt mai puţin productive. De asemenea, au adoptat o nouă tehnologie de prelucrare a solului, pentru a păstra umezeala la suprafață.
Mai au curaj agricultorii să-şi dezvolte afacerile?
Sigur, căci sînt mulţi producători agricoli care se ocupă serios cu agricultura şi la Nisporeni, şi la Călăraşi, și la Ungheni. În ultimii ani, au fost plantate suprafeţe destul de mari de livezi noi, de viţă de vie. La Nisporeni, de exemplu, fermierii mici se ocupă serios cu plantarea prunilor, căci prunul se simte bine şi pe terenuri mai puţin fertile. La Ungheni s-au plantat livezi şi viţă de vie.
Seceta și problemele cu care s-au confruntat agricultorii din regiune în acest an i-a făcut cumva să fie mai uniţi?
Din păcate, nu. Aşa e mentalitatea agricultorului şi este de înţeles, căci ei mai ţin minte fostele colhozuri şi sovhozuri la care nu-şi doresc să revină. Oricum, noi, în cadrul Asociaţiei Producătorilor Agricoli, ne străduim să promovăm ideea asocierii, pentru că numai astfel vom putea să ne apărăm, să ne promovăm interesele. Şi la nivel republican conceptul e acelaşi – de a păstra asociaţiile regionale de producători agricoli, iar în cadrul lor să dezvoltăm asociaţii de profil, cum ar fi: asociaţia producătorilor de legume în sere, de fructe, de struguri etc. Recent, ministrul Agriculturii a vorbit despre nişte fonduri europene, care se prevăd în 2013 pentru agricultori. Dînsul a accentuat că vor beneficia de susţinere financiară acei producători care vor fi în asociaţii. Uniunea Europeană, donatorii străini nu doresc să aibă de a face cu structuri de stat, ei vor să colaboreze cu asociaţii obşteşti. Şi pe această cale, fac un apel către producătorii agricoli: să ne unim mai mult forţele şi eforturile, în aşa fel ca pe viitor să putem beneficia de fonduri europene pentru dezvolatrea de mai departe a agriculturii.
Lucian Blaga spunea: „Veşnicia s-a născut la sat”. Acum, în secolul al XXI-lea, mai este actuală această afirmaţie?
Indiscutabil. Şi va fi veşnic actuală.
Ina Landa
Notă: Asociaţia Producătorilor Agricoli ”Uncalnis” reprezintă cu succes, deja de 11 ani, interesele agricultorilor din trei raioane: Ungheni, Nisporeni și Călărași. Scopul pe care l-a avut şi-l are asociaţia este de a contribui plenar la creşterea bunăstării producătorilor agricoli prin crearea condiţiilor favorabile pentru sporirea eficienţei agrobusinessului privat.
Lasă un răspuns