Aici şi-au găsit cornovenii refugiul şi alinarea preţ de un secol
Pe 6 mai, de Sfîntul Gheorghe, ocrotitorul şi protectorul de cele rele, cornovenii au sărbătorit o aniversare deosebită: 100 de ani ai bisericii din sat.
Ctitorită în anul 1912 într-un loc ales, loc cu ferestre spre Dumnezeu, cel mai curat şi mai frumos loc, actuala biserica din piatră „Sf. Gheorghe” din Cornova, Ungheni este cu adevărat un lăcaş sfînt pentru săteni. Aici ei şi-au găsit refugiul şi alinarea preţ de un secol.
Se spune că biserica dă chip omului, iar omul dă chip bisericii. Acelaşi lucru s-a întîmplat şi în Cornova, unde, practic, întreg satul şi-a asumat responsabila şi, totodată, onorabila misiune de a contribui cu mijloace financiare la edificarea acestei frumoase biserici în centrul localităţii. Peste 30 mii de ruble – atîta au adunat cornoveni, pe parcursul anilor 1902-1912, pentru zidirea lăcaşului sfînt în satul natal. Mulţi sînt cei care au dat din puţinul lor pentru construirea şi, ulterior, pastrarea bisericii, astfel ca ea să reziste timpului şi pentru ca noi, cei de astăzi, să o putem avea.
Nici timpul, nici cele două războaie, şi nici regimul comunist nu au reuşit să dărîme zidirea cu care satul se mîndreşte de 100 de ani. Chiar dacă nu este prea mare şi, uneori, neîncăpătoare, biserica rămîne cel mai curat şi mai frumos loc al satului. Împreună cu şcoala, modelează şi educă generaţie după generaţie.
Un secol al bisericii din Cornova. Nu este o perioadă mare pentru omenire, dar pentru Cornova existenţa de un veac a bisericii a însemnat foarte mult. Ea fost flacăra care a ţinut aprins spiritul de cornovean în fiecare localnic. În biserică afli că exişti. Iar Cornova din cele mai vechi timpuri EXISTĂ.
Oxana Popa
Foto: Vasile Șoimaru
Lasă un răspuns