Esențial | Dacă e să sărbătorim, atunci să sărbătorim!

Lucia BacaluLuni, 7 mai. Mare sărbătoare în ţară! Sute de cetăţeni, în majoritate functionari şi funcţionăraşi din toate colţurile Republicii Moldova au pornit spre Chişinău. Ce mai, prim-ministrul Vlad Filat îşi sărbătorea ziua de naştere, iar ei nu puteau rata ocazia de a veni cu pocloane în faţa domniei sale.
Personal, nu m-ar fi deranjat deloc această sărbătoare “populară” şi, poate, chiar m-aş fi bucurat pentru Vlad Filat, dacă o bună parte dintre cei ce au venit la Guvern sau la sediul partidului pentru a-l felicita pe omagiat, nu ar fi trebuit să fie, în acea zi, la serviciu. Funcţionari publilci, plătiţi din banii contribuabilior, adică ai nostri, ai tuturor, în loc să-şi caute de treabă, să încerce măcar să soluţioneze numeroasele probleme de care nu mai putem scăpa, au lăsat totul în voia Domnului şi… fuga la Filat.
S-a gîndit oare cineva să calculeze pierderile din acea zi? Or, în multe cazuri, oamenii s-au deplasat cu maşinile de serviciu. Sigur, acum vor spune că au avut multă treabă la Chişinău şi, printre altele, au intrat doar pentru cîteva clipe să-l felicite pe  prim-ministru sau pe şeful lor de partid. E arhicunoscut: în R.Moldova trebuie să stai bine cu şefii, să te închini în faţa lor cu ocazie şi fără. În caz contrar, rişti să pierzi totul, chiar dacă eşti un bun profesionist, chiar dacă eşti un om de onoare, chiar dacă îţi doreşti din toată inima să pui umărul la schimbarea promisă.
Dar prim-ministrul? De ce a acceptat să piardă o zi de muncă, adunînd buchete de flori şi cadouri  peste cadouri? Oare crede că toţi cei ce l-au felicitat au fost sinceri? Pun mîna în foc: majoritatea au venit să felicite postul şi nu omul. Cîţi mai merg azi la fostul prim-ministru, Vasile Tarlev, de exemplu, ca să-i aducă pocloane?
Am văzut, cu ochii mei, un ordin semnat de un ministru, prin care se interzice organizarea zilelor de naştere în instituţiile de învăţămînt. Ce exemplu dă în acest caz şeful cabinetului de miniştri?
Şi, dacă altfel nu se poate, propun să fie instituite în R. Moldova noi sărbători, că tot ne place să sărbătorim. Ziua preşedintelui statului, ziua preşedintelui Parlamentului, ziua prim-ministrului, ziua ministrului X sau Y şi tot aşa mai departe. Toate aceste zile să fie declarate, prin lege, zile nelucrătoare. Dacă e să sărbătorim, atunci să sărbătorim! În localităţile din afara Chişinăului instituim ziua preşedintilor de raioane, ziua primarilor. Dar, atenţie! Fiecare cu ziua lui, nu toţi într-o zi. Şi din nou declarăm zile nelucrătoare. Ca la noi, la nimenea!
Apropo, vă imaginaţi cum ar veni lume peste lume, la fiecare aniversare, să-l felicite pe Barack Obama sau pe Angela Merkel? Nu. Căci acolo oamenii muncesc şi trăiesc bine. La noi – sărbătoresc şi trăiesc.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *