BeeProtect – aplicația care permite agricultorilor și apicultorilor să prevină intoxicarea în masă a albinelor

Imagine simbol

În fiecare an, pe teritoriul Republicii Moldova sunt înregistrate numeroase cazuri de intoxicare în masă a albinelor din cauza lipsei comunicării agricultor – apicultor, în perioada stropirilor cu produse de uz fitosanitar și fertilizanți.

Astfel, sectorul apicol înregistrează daune de aproximativ 70 de milioane de lei anual din cauza intoxicărilor. Pe de altă parte, albinele au un rol crucial în sectorul agricol – polenizarea contribuie la creșterea productivității culturilor agricole cu până la 40%, iar aportul polenizatorilor în agricultura țării este estimat la peste 1,7 miliarde de lei anual, scrie agrobiznes.md.

Pentru a asigura o comunicare directă dintre agricultori și apicultori în prevenirea intoxicării familiilor de albine, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, cu suportul Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală, a dezvoltat Sistemul Informațional BeeProtect.

Producătorii agricoli care planifică lucrări de tratare a culturilor cu produse de uz fitosanitar și fertilizanți, pot utiliza BeeProtect pentru a marca pe hartă hotarele terenurilor pe care vor fi efectuate aceste lucrări și indica produsul cu care vor fi prelucrate culturile.

La rândul lor, apicultorii indică pe harta interactivă amplasarea stupinei. Sistemul a fost lansat anul trecut, în prezent fiind înregistrați peste 1,900 de agricultori și apicultori din toată țara. În 2024, sistemul a fost actualizat și îmbunătățit.

„Noile funcționalități BeeProtect permit agricultorilor să notifice privind stropirile pentru mai multe terenuri odată, să descarce din alte sisteme terenurile întreprinderii. Pentru apicultori – să vizualizeze pe hartă locațiile culturilor agricole cu flori, să genereze automat pașaportul electronic al stupinei.Totodată, apicultorii își vor putea duce evidența producției exploatației apicole proprii, de exemplu: miere, ceară, polen, etc”, a menționat directorul general adjunct în domeniul sanitar-veterinar ANSA, Alexandru Manciu.

BeeProtect permite schimbul de informații în timp real  între producătorii agricoli și apicultori, dar și cu instituții publice relevante, precum Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și autoritățile publice locale.

În paralel, sistemul a fost integrat cu serviciile electronice de stat ca MPass, MSign, MConnect, MNotify și MLog. Asta presupune identificarea automată a utilizatorului la înregistrare, fiind posibilă validarea și completarea imediată a datelor despre întreprindere. De asemenea, sistemul permite primirea notificărilor simultan prin mai multe canale de comunicare, precum și vizualizarea nemijlocită în cabinetul utilizatorului.

Utilizatorii se pot loga în Sistemul Informațional BeeProtect doar cu semnătura mobilă sau electronică.

Noul sistem informațional este prevăzut de legislația în vigoare ca mecanism de interacțiune între agricultori, apicultori și ANSA cu scopul protejării albinelor de intoxicări cu PUFF. Astfel, din 1 ianuarie 2023, orice producător agricol care planifică tratări ale culturilor cu produse de uz fitosanitar sau fertilizanți, la fel și orice apicultor care își mută stupina, este obligat să transmită notificări în mod electronic. Conform prevederilor Codului Administrativ al Republicii Moldova, neanunțarea lucrărilor de tratare de către agricultori sau a stupinelor de către apicultori atrage după sine sancțiuni. Recent, aceste sancțiuni au fost majorate.

În caz de intoxicare a albinelor, apicultorii vor putea raporta acest lucru în sistemul BeeProtect, alertând astfel ANSA pentru a reacționa prompt la determinarea cauzei și prelevarea probelor. Pentru eficiența sistemului în procesul de notificare este important ca acesta să fie utilizat de cât mai mulți agricultori și apicultori. Astfel, aceștia sunt încurajați să se înregistreze în Sistemul Informațional web.beeprotect.md.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *