Universitatea de Stat și Universitatea Tehnică din Moldova ar putea fuziona

Imagine simbol, sursa zdg.md

Universitatea de Stat din Moldova (USM) și Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) ar putea fuziona. Subiectul a fost discutat la ședința Consiliului Rectorilor. Prezent la eveniment, Premierul Dorin Recean a afirmat că o astfel de consolidare transformă imaginea sectorului universitar, transmite moldpres.md. 

Inițiativa de a uni eforturile celor două universități a venit din partea rectorilor instituțiilor, care au argumentat decizia prin necesitatea de a consolida sectorul educațional și a fi mai competitivi atât în interiorul țării, cât și pe plan internațional.

”Reieșind din situația pe care toată lumea o cunoaște, nu este un secret situația demografică, potențialii studenți, tendințele pe plan regional, inclusiv faptul că pentru ca o universitate să atragă studenți, trebuie să aibă o reputație înaltă, o vizibilitate inclusiv internațională. Pentru ca să atragi studenți internaționali e nevoie de resurse și capacități. În acest context, noi discutam cu domnul rector Șarov, ca o idee, de ce nu, să inițiem un proces de fuziune, dar nu prin absorbție, ci o fuziune ca între două universități prietene. Avem o colaborare de mai mulți ani și ne-am complementa unii pe alții. Astfel s-ar forma o universitate comprehensivă care ar fi mult mai rezilientă, inclusiv la fluctuația pe piața forței de muncă, la diverse provocări și crize”, a declarat rectorul UTM, Viorel Bostan.

„Colegi, eu sunt încântat de o asemenea inițiativă. O astfel de consolidare transformă de fapt imaginea sectorului universitar. Avem o dimensiune care să ne expună în exterior și mai mult”, a afirmat Premierul Dorin Recean.

Rectorul USM, Igor Șarov, a menționat că tendința UTM de a deveni o universitate comprehensivă este lesne de înțeles. „Cifrele care au fost prezentate ne arată o scădere dramatică a numărului de studenți pe care îi avem și atunci cei doi rectori pornesc dintr-o perspectivă în care nu ne interesează funcția de rector, dar să construim ideea și să demonstrăm că asta o să fie benefic pentru oameni, pentru colectivele pe care le conducem. Trebuie să discutăm și să expunem anumite viziuni”, a precizat Igor Șarov.

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a afirmat că „în ultimii zece ani avem o reducere dramatică a studenților în Republica Moldova”.

Subiectul privind posibilitatea fuzionării celor două instituții urmează a fi discutat în cadrul comunităților universitare.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *