Un festival de cântece și tradiții pascale s-a desfășurat la Ungheni, în duminica Sfintelor Femei Mironosițe

Foto: Ștefan Râmbu

În duminica Sfintelor Femei Mironosițe, care se sărbătorește în a treia duminică din luna mai, la Ungheni, s-a desfășurat cea de-a XVI – a ediție a festivalului de cântece și tradiții pascale „Hristos a Înviat”, dar și expoziția „Mâinile Mamei”.

Episcopia de Ungheni și Nisporeni, în colaborare cu Primăria Municipiului Ungheni și Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, a desfășurat în Parcul „Micul Cluj”, Festivalul Pascal „Mâinele Mamei”. „Suntem deja la cea de-a XVI – a ediție, unde în fiecare an, în diferite raioane, petrecem această măreață sărbătoare „Mâinile Mamei”. Expoziția prezentată aici, la festival, este unicală. Să le dăm cinste mamelor, fetelor, femeilor, bunicilor noastre pentru că astăzi este 8 martie creștinesc, este Ziua Femeilor Mironosițe”, a subliniat Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni.

Potrivit lui, obiectivul acestui festival este de a valorifica tezaurul creaţiei populare cu caracter religios, de a familiariza tinerele generaţii cu cântecul şi tradiţiile pascale şi de a perpetua frumoasele obiceiuri şi datini creştine ce ţin atât de sărbătorile pascale, cât şi de obiceiurile diferitelor ritualuri creştine.

„Festivalul are o mare însemnătate, în primul rând pentru că transmite valori precum credința, evlavia, bunătate, conștiință și respect reciproc pentru fiecare dintre noi”, a menționat Vitalie Vrabie, primarul municipiului Ungheni.

La rându-i, Andrei Chistol, Secretar de Stat la Ministerul Culturii din Republica Moldova a subliniat rolul pe care-l are mama, femeia în crearea și dezvoltarea familiei și a societății. „Ținem la tradiții, ținem la faptul că patrimoniul nostru imaterial este legat de mame, de biserică, de tradițiile extraordinare care trebuie promovate, păstrate și transmise tinerei generații”, a completat dânsul.

Ca și la edițiile anterioare, și festivalul, și expoziția au impresionat vizitatorii atât prin frumusețea cântecelor pascale, a obiceiurilor și tradițiilor de Paști, specifice fiecărei zone, cât și prin diversitatea produselor, expuse în „casele mari” improvizate în parcul „Micul Cluj”. Astfel, au fost amenajate în jur de 20 de căsuțe, iar participanții din raioanele Ungheni, Călărași, Nisporeni și Hâncești au prezentat deosebite și excepționale lucrări de panificație, culinărie și artizanat.

„În căsuța improvizată am reușit să reproducem „Casa Mare”, iar produsele de panificație sunt făcute de către mâna mamei mele, în vârstă de 64 de ani. A depus multă muncă pentru a avea acest rezultat. Avem pâinea în diferite forme, de la pască, colacul de întâmpinare a oaspeților, scărița care se coace la înmormântare, hulubașii, crăciuneii, jemna, pâinea de casă, toate fiind coapte în cuptorul cu lemne. Deja s-au implicat și gospodinele din sat și au făcut și o mică gustare, nelipsit fiind mielul, sarmalele, baba neagră. E un eveniment reușit, am așteptat cu drag această zi”, spune preoteasa Svetlana, din cadrul parohiei „Sfânta Treime”, Negurenii Vechi, Ungheni.

„Atmosfera de la festival este foarte plăcută, am venit cu bucate pregătite de către gospodinele din satele Bărboieni și Grozești din raionul Nisporeni. Tot ce este prezentat aici este făcut de mâna femeilor, începând de la deserturi și continuând cu sarmalele, friptura și mămăliga. În limita posibilităților, am încercat să pregătim de toate. Lucrurile din „Casa Mare” pe care am improvizat-o aici, sunt cusute și brodate manual tot de către doamnele din aceste două sate”, a menționat Elena Zaharia.

Vizitatorii au putut lua cunoştinţă mai îndeaproape cu măiestria participanților, care s-au străduit să înfrumuseţeze căsuţele improvizate, dar și să prezinte produsele de patiserie unicale și delicioase, pe care le pregătesc cu diferite ocazii și la diverse sărbători, cum ar fi: botezul, nunta, înmormântarea, dar și cele de la Nașterea Domnului și Paște.

„Am reușit să gust din sarmalele, care cred că erau pregătite de la mănăstire, erau gustoase. Acum, vizităm expoziția, unde sunt atât de multe lucruri de privit. Chiar aceleași icoane cusute în mărgele și la munca enormă depusă, pâinea coaptă și împletită în diferite forme, plăcințele. Mă bucur că avem un astfel de festival în care este promovată autenticitatea și tradițiile moldovenești”, a specificat și Eugenia Grîu, o locuitoare a municipiului Ungheni.

În cadrul festivalului au fost create mai multe ateliere și master-clasuri, precum încondeierea ouălor, pictarea diferitor imagini despre mama și familie, modelarea cu lut, desenul pe asfalt, împletirea hulubașilor, la care au participat copiii.

Interpretele de muzică populară Lenuța Gheorghiță, Doina Sulac, dar și trupa Brio Sonores au destins atmosfera cu un colaj de cântece ce au adus voia bună și dispoziția tuturor celor prezenți la eveniment.

La final, Arhiepiscopul Petru a mulțumit tuturor participanților, oferind diplome de merit și aparate de uz casnic fiecărui participant, atât din colectivele artistice, cât și a organizatorilor expoziției.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *