„Parcul Francez” din municipiul Ungheni – în atenția autorităților publice

Imagine simbol. Sursa: Primăria municipiului Ungheni

Terenul de 15 hectare din preajma Palatului de Cultură, cunoscut unghenenilor sub denumirea de „Parcul Francez”, va beneficia de investiții semnificative și va fi amenajat și modernizat în viitorul apropiat. „Ar putea deveni cea mai atractivă zonă de agrement și educație în aspect de mediu, și de biodiversitate din regiune”, a menționat Vitalie Vrabie, primarul municipiului Ungheni, în cadrul unui eveniment ce a avut loc recent.

Deși a beneficiat de mai puțină atenție din partea autorităților în ultimii ani, Parcul Francez rămâne o zonă populară pentru petrecerea timpului liber, datorită amplasării sale pitorești pe malul râului Prut, în vecinătatea podului feroviar „Eiffel” și a unei zone verzi bogate.

Parcul se mărgineşte pe de o parte cu calea ferată, care traversează râul Prut, deasupra căruia celebrul Eiffel a construit, în anul 1876, podul metalic peste Prut, conform unei legende. În parc este încadrat perfect Palatul de Cultură, un edificiu în care se desfășoară multe evenimente culturale, sunt deschise secții de sport, șah, pictură și dans, dar în incinta acestuia se află și Muzeul de Istorie și Etnografie.

În momentul de față, se fac ridicările topografice, după care vor urma celelalte etape. „Este un proiect realist, pe care trebuie și îl vom realiza. Acea zonă va fi amenajată fără a interveni prea mult în spațiile verzi, 90 la sută dintre acestea fiind păstrate”, a mai explicat primarul Vitalie Vrabie.

Deocamdată, nu se cunosc costurile pentru amenajarea parcului respectiv. Primul proiect, care prevede amenajarea căilor de acces, a zonei principale și a căilor de acces spre zonele parcului, va fi depus spre finanțare în anul curent.

Totodată, potrivit proiectanților, aici va fi construit un turn observator, ce va deschide o panoramă impresionantă nu doar asupra podului și râului Prut, ci și asupra întregului oraș. De asmenea, va fi creată o zonă dedicată sportului, urmând a fi construite și amenajate terenuri de fotbal, baschet și volei, piste pentru alergători, dar și o scenă în aer liber și multe alte zone de recreere pentru locuitori.

Lucrările de amenajare se preconizează a fi începute în anul 2025.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *