Pensia anticipată în Republica Moldova. Ce presupune și cine poate beneficia

Cetățenii Republicii Moldova care doresc să se retragă anticipat din activitatea profesională pot beneficia de pensia anticipată, un sistem destinat să ofere sprijin financiar celor care îndeplinesc anumite condiții stabilite de legislația națională. Pentru a beneficia de acest tip de pensie, solicitantul trebuie să îndeplinească criterii specifice, inclusiv un număr minim de ani lucrați.

„În cazul bărbaților, ei trebuie să ne confirme un stagiu de cotizare de 39 de ani, și în cazul femeilor, este de 36 de ani și 6 luni și de la 1 iulie 2024, 37 de ani de stagiu de muncă. Sunt toate perioadele de activitate cu excepția perioadelor atunci când persoană nu este angajată în câmpul muncii, dar, spre exemplu, este în îngrijirea unui copil până la vârsta de 3 ani, a făcut studiile până la 1 ianuarie 1999, s-a aflat în concediu medical, a făcut serviciu militar în termen sau serviciu militar prin contract, deci aceste perioade nu se includă în stagiu de muncă”, a spus directorul adjunct la Direcția Generala Pensii și Alocații, Olga Mihăeș, în cadrul emisiunii „Bună Dimineața” de la moldova1.md.

Potrivit informațiilor, cuantumul pensiei anticipate pentru carieră lungă se stabilește în aceleași condiții în care se stabilește cel al pensiei pentru limită de vârstă. Iar pentru a beneficia de pensia anticipată în Republica Moldova, este necesar un stagiu complet de cotizare.

„Stagiul de cotizare în sistemul public de pensii include toate perioadele de activitate în care persoana achită contribuții de asigurări sociale la bugetul asigurărilor sociale. În situațiile în care o persoană nu este angajată sau când raporturile de muncă sunt temporar suspendate, aceasta nu este subiect al asigurării sociale, deoarece nu realizează venituri din care să poată plăti contribuțiile de asigurări sociale. Astfel, aceste perioade nu sunt incluse în stagiul de muncă necesar pentru obținerea dreptului la pensia anticipată”, explică Olga Mihăeș”.

Cei interesați trebuie să depună o cerere la casa teritorială de asigurări sociale, împreună cu toate documentele necesare care să ateste stagiul de cotizare și identitatea.

„Pe pagina oficială a casei naționali de asigurări sociale sunt categoriile de pensii și este indicat ce acte trebuie să prezinte persoană atunci când solicită orice categorie de pensie. Inclusiv pensia anticipată pentru carieră lungă”, a mai adăugat Olga Mihăeș.

Înainte de a lua decizia de a aplica pentru pensie anticipată, experții recomandă consultarea cu un specialist în domeniul asigurărilor sociale pentru a înțelege toate implicațiile financiare și pentru a evalua cea mai bună opțiune personală.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *