Învățământul dual ar putea fi extins în universități

Imagine simbol, sursa zdg.md

Începând cu anul viitor de studii, învățământul dual ar putea fi extins în universități pentru studenții de la ciclul I (licență). Ministerul Educației și Cercetării planifică să definitiveze o hotărâre de Guvern care să reglementeze această inovație. Mai exact, studenții de la anumite specialități vor putea aplica pentru învățământul dual din anul III de studii și vor putea combina lecțiile teoretice cu practica pe care o vor desfășura în cadrul mai multor unități de învățământ dual/agenți economici.

„Am pornit o discuție cu colegii din minister, cu universitățile și cu mediul de afaceri. Ideea este următoarea – să permitem studenților din anul III sau IV, de la anumite specialități, de exemplu la marketing și logistică, pedagogie, inginerie sau IT, acolo unde există o componentă practică, discipline mai puțin teoretizate, să petreacă circa 70% din anul III muncind într-o companie/instituție de specialitate. Munca pe care o vor depune în acea companie urmează să fie contabilizată în procesul de studii în așa fel încât circa 60-70 % din timpul alocat pentru studiu să fie petrecut la lecții teoretice, iar 30-40 % – într-o companie sau instituție”, a spus Dan Perciun.

Oficialul a menționat că ministerul se ghidează de anumite experiențe anterioare care le-au avut unele universități din țara noastră – ASEM, ULIM și UTM, dar și de practica Franței, care are un concept de licență profesională exact pe același model în care ultimul an de studii este o practică mare petrecută într-o companie. Totodată, ministrul a notat că este foarte important ca agenții economici să ofere experiență de muncă, conform specialității.

,,Ne dorim să avem studii superioare corespunzătoare cerințelor pieței muncii și nimic nu poate fi mai relevant decât o integrare și o apropiere între partea teoretică și munca nemijlocită într-o companie”, a subliniat Dan Perciun.

 

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *