În Republica Moldova ar putea fi interzisă utilizarea telefoanelor mobile în timpul lecțiilor

Imagine simbol, sursa: printesaurbana.ro

În Republica Moldova ar putea fi interzisă utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor. Subiectul dat urmează să fie analizat de un grup de lucru din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, de profesori, dar și de părinți, scrie zdg.md.

Subiectul interzicerii telefoanelor în școli este unul discutat, de mai mult timp, la nivel European. În urma mai multor solicitări, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) al Republicii Moldova a decis să pună în discuție o astfel de reglementare și în țara noastră.

Potrivit ministrului MEC, Dan Perciun, această problemă va fi discutată „inclusiv din perspectiva analizei codurilor educației ale mai multor țări”, cum ar fi Suedia, Franța, România, drept state în care s-a introdus o astfel de reglementare.

„Cred că este cazul să inițiem o discuție și în Republica Moldova. În discuțiile cu părinții, pe care le avem, cu cadrele didactice, este un subiect care apare permanent. De aceea, nu-l putem ignora”, argumentează ministrul Perciun într-un live pe facebook, din data de 13 aprilie curent.

Cine va examina subiectul interzicerii telefoanelor mobile la ore?

Subiectul interzicerii telefoanelor în școli urmează să fie examinat de un grup de lucru din cadrul MEC, de cadrele didactice, de părinți și, nu în ultimul rând, la discuții vor participa și elevi.

„(…)Pe de o parte, să se analizeze ce fac alte țări într-o manieră structurată, ce spune literatura științifică pe acest subiect. Pe de altă parte, să se uite la aspectele practice, ce ar însemna o reglementare a utilizării lor (telefoanelor mobile, n.r.), unde ar trebui ele să fie depozitate, ce acțiuni întreprinde școala în diferite circumstanțe. (…) Ne asumăm să pornim această discuție începând cu săptămâna viitoare, începând cu acest grup de lucru, să prezentăm un document public, pe care să-l putem cu toții dezbate ca societate, ca să vedem care sunt argumentele pro, care sunt argumentele contra, și cum, la modul practic, poate funcționa o asemenea reglementare, la care ore/discipline, în ce perioade/unde se depozitează – acestea sunt întrebări la care trebuie să răspundem înainte de a merge mai departe”, declară ministrul educației, Dan Perciun.

Totodată, unele licee din capitală, cum ar fi liceul „Mircea Eliade”, au interzis utilizarea telefoanelor mobile în timpul lecțiilor începând cu luna martie.

„Asemenea experiențe mai sunt. Școlile pot și astăzi, prin regulamentul intern, face acest lucru, avem câteva rândunele și învățăm și din experiența lor”, menționează ministrul Dan Perciun.

Printre țările europene care au interzis sau restricționat folosirea telefoanelor și dispozitivelor mobile în școli se mai numără Grecia, Finlanda, Marea Britanie, Franța și Italia.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *