De astăzi începe recensământul populației și a gospodăriilor

Imagine simbol, sursa: trm.md

Astăzi, 8 aprilie, începe recensământul populației și a gospodăriilor. O premieră este că recenzorii vor colecta informațiile nu pe hârtie, ci direct pe tablete, iar cei care vor refuza să furnizeze datele personale riscă să fie amendați. Aproape cinci mii de persoane au fost instruite pentru realizarea recensământului, iar ca să ne asigurăm că toți cetățenii participă, au fost aleși și recenzori, care posedă toate limbile vorbite pe teritoriul țării, scrie tv8.md.

În cadrul recensământului, care se va desfășura în perioada 8 aprilie – 7 iulie, statul vrea să numere populația și să înțeleagă detalii privind vârsta, educația moldovenilor, dar și numărul de locuințe din țară.

Costurile recensământului sunt evaluate la 370 de milioane de lei, dintre care 329 sunt din bugetul de stat. Restul vin din partea Uniunii Europene.

Conform Legii privind Recensământul populației și locuințelor, participarea persoanelor la acest exercițiu este obligatorie. Moldovenii care vor refuza să prezinte informații în cadrul recensământului, riscă amenzi. Mărimea sancțiunii variază între o mie și 2500 de lei, în funcție de circumstanțe.

Amintim  că conform articolului 330 din Codul Contravențional, prevede că cei care refuză să ofere datele pentru scopuri statistice sau prezentarea unor date eronate, se sancționează cu amendă de la 20 la 50 de unități convenționale, echivalentul a 1000 și, respectiv, 2500 de lei, aplicată persoanei fizice.

Persoanele cu funcție de răspundere riscă, în același timp, o amendă de la 30 la 60 de unități convenționale, adică echivalentul a 1500 și, respectiv – 3000 de lei, iar cele juridice: amendă de la 50 la 80 de unități convenționale (2.500 – 4000 lei).

Imagine: tv8.md

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *