O lecție publică susținută de guvernatoarea BNM pentru elevii de la Călărași

Elevii de la instituțiile de învățământ din Călărași, au participat la o lecție publică despre rolul și obiectivele băncii centrale, susținută de guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu.

Evenimentul a decurs într-o atmosferă interactivă, guvernatoarea BNM având toată deschiderea să răspundă la întrebările elevilor și ale profesorilor pe diverse teme financiar-bancare.

„Orice concept sau temă de educație financiară completează cunoștințele consumatorilor, astfel încât acestea să le fie la îndemână, atunci când au nevoie să ia o decizie financiară personală. Copiii și tinerii sunt consumatorii de azi și de mâine, cu viitoare responsabilități pentru bunăstarea lor și a familiilor lor, iar educația financiară este o prioritate importantă, care le va veni în ajutor pe termen lung”, a menționat Anca Dragu.

Șefa băncii centrale le-a povestit tinerilor despre importanța deciziilor de politică monetară a Băncii Naționale pentru susținerea dezvoltării economiei, alături de deciziile altor autorități, și despre instrumentele pe care le deține Banca Națională a Moldovei în temperarea inflației. Le-a vorbit, de asemenea, despre armonizarea activității de reglementare și supraveghere a sectorului bancar cu cele mai bune practici din Uniunea Europeană, despre inovații și  multe alte aspecte ce țin de acțiunile BNM.

Iar Stas Madan, director de program la Expert-Grup, a prezentat principalele activități din cadrul Campaniei Naționale de Educație Financiară, menite să ofere instrumente și cunoștințe actuale pentru a spori nivelul de înțelegere a principalelor concepte și produse financiare în rândul cetățenilor, totodată, a subliniat rolul educației financiare în rândul tinerilor, astfel încât, ajunși în fața unor situații cu impact financiar, aceștia să ia decizii corecte în gestionarea veniturilor și cheltuielilor.

Lecția publică a avut loc în cadrul Campaniei Naționale de „Educație financiară pentru toți”, derulată de BNM în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, cu sprijinul proiectului USAID „Reforme Instituționale și Structurale în Moldova” (MISRA).

Anca Dragu a fost invitată la Călărași de Muzeul de Istorie și Etnografie din raion, care a creat  o expoziție permanentă dedicată monedei naționale, și care anul trecut a participat la concursul „Descoperă monumentele de pe bancnotele de lei moldovenești”, organizat de BNM cu prilejul celor 30 de ani de la punerea în circulație a leului moldovenesc.

Astfel, după lecția publică, guvernatoarea BNM a vizitat muzeul.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *