VIDEO/ Cât de des schimbă moldovenii electrocasnicele

Sursa foto: tvn.md

Un studiu arată că cei mai mulți dintre români își schimbă electrocasnicele o dată la 5 ani, nu doar pentru a fi în pas cu noile tehnologii, dar și pentru a economisi din energia electrică. Majoritatea moldovenilor, însă, fac acest lucru mult mai rar, sau abia atunci când cuptorul, televizorul sau aragazul nu mai poate fi reparat. Mai ales la sate, din lipsă de bani unii oameni utilizează electrocasnicele și câte trei – patru decenii.

Este și cazul Mariei Jujco din satul Bilicenii Vechi, raionul Sîngerei, care nu și-a mai schimbat frigiderul de vreo 30 de ani. Femeia recunoaște că deși utilizează doar frigiderul și televizorul lunar e nevoită să plătească destul de mult pentru energia electrică consumată.

La patru luni de la lansarea de către Guvernului Republicii Moldova a Programul „Rabla pentru electrocasnice”, care vine să ajute în special bătrânii și familiile numeroase să înlocuiască echipamentele casnice vechi și uzate, cu electrocasnice noi, mai economice, cu eficiență energetică ridicată, familia Zazulea, din satul Chetrosu, raionul Drochia a beneficiat de vouchere care i-a permis să-și schimbe becurile vechi pe unele led și să procure o mașină de spălat performantă. „Am descărcat aplicația compensații.gov.md, ne-am înregistrat, după care am primit mesaj că am primit un vaucher de 12.000 de lei. Trebuie să plătim 20 de procente și să dăm mașina de spălat veche, ca să primim alta nouă ”, spune Alina Zazulea.

Femeia spune că această mașină de spălat rufe îi va micșora suma din factura la energia electrică.

Programul „Rabla pentru electrocasnice” are un buget de 5,8 milioane de euro și a fost dezvoltat cu suportul financiar al Uniunii Europene, fiind implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE), actualmente Centrul Național pentru Energie Durabilă.

„Aceste programe de susținere a cetățenilor sunt foarte necesare și este foarte bine că această oportunitate este oferită de către stat, dar și din partea donatorilor străini. De exemplu schimbul de la lămpi cu incandescență pe lămpi led, într-adevăr este simțitor și se poate observa în facturi când consumul de energie electrică scade de câteva ori.”, spune și Petru Comarov, director de dezvoltarea proiectelor în eficiența energetică și regenerabilă.

La prima etapă a proiectului vor fi oferite 2200 de vouchere în valoare de 12 mii de lei. Banii vor putea fi utilizați pentru procurarea electrocasnicelor mari, cum ar fi frigidere, mașini de spălat sau cuptoare electrice.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *