Nunta de la Ungheni de altă dată, cu tradiții și obiceiuri, va fi readusă la viață

Sursa foto: Secția Cultură Ungheni

Nunta de altădată, cu tradițiile și obiceiurile de odinioară, cu vornicei și druște, cu împodobirea și despodobirea miresei și, cu tot alaiul cuscrilor și a nunului mare, va fi readusă la viață. Acest lucru va fi posibil proiectului socio-cultural „Nunta cea de altă dată”, implementat de către Secția Cultură și Turism Ungheni, care a fost lansat, săptămâna trecută.

Tinerii din ziua de azi au renunțat la multe dintre tradițiile locale. Nu își mai doresc nunți, nu mai vor să știe de nași, staroste, vornicei, druște; unele mirese renunță și la albul rochiei, și la coroniță. „Din acest considerent, necesitatea proiectului socio-cultural se orientează spre creșterea gradului de conștientizare a populației privind importanța familiei tradiționale ca element de bază al dăinuirii omenirii, mizând obiectiv pe cercetare, punerea în valoare  și transmiterea mai departe a bogăției spiritualea neamului.”, spune Galina Moraru, specialist la Secția Cultură și Turism.

Scopul acestui proiect este cercetarea, tezaurizarea și valorificarea cunoștințelor acumulate despre ritualul existențial nupțial, în vederea păstrării și transmiterii moștenirii spirituale a neamului tinerei generații. Iar obiectivele proiectului sunt documentarea și valorificarea obiceiurilor și tradițiilor de nuntă, diversificarea repertoriului colectivelor artistice cu materiale etnografice și folclorice la tema proiectului, familiarizarea generațiilor în creștere cu rolul și importanța obiceiurilor de nuntă în cultura locală, promovarea produselor meșteșugărești locale. „Obiceiurile de nuntă au fost spectaculoase la noi acasă și, cu siguranță, ne dorim ca acestea să se se regăsească și în repertoriul folcloric al colectivelor artistice din raionul Ungheni, care au scopul primordial de a păstra creațiile populare pentru supraviețuirea autenticității unui neam și de a le transmite generațiilor care vin.”, a mai spus ea.

Astfel, în cadrul proiectului, formațiile folclorice din raion va trebui să colecteze informații de la bătrânii din localitate despre obiceiurile și tradițiile unei nunți de odinioară. „Noi muncim încă de anul trecut și avem resurse pentru a porni acest proiect. Însă, mai sunt întrebări la care căutăm răspunsuri, pentru că au mai rămas puțini oameni în localitate care își amintesc de obiceiurile de cândva. Chiar îmi doresc să cunosc cum a fost odinioară, să promovez ceea ce a fost atunci. Suntem implicate într-un lucru de cercetare și mă bucur că Secția Cultură ne provoacă să fim mereu în căutare de noi informații și să le păstrăm, dar și să le transmitem mai departe generațiilor care vin.”, a menționat, la final, Lidia Bolișoi, conducătoarea Formației Folclorice „Țărăncuțele”, din Florițoaia Veche.

Printre activitățile propuse în cadrul proiectului sunt: expediții folclorice, ateliere demonstrative privind transpunerea scenică a unui obicei, cum ar fi: „Despodobitul miresei”, sau ”În ograda nunului”, laboratoare de creație și demonstrative, etc.

La finalul proiectului, va fi organizat un spectacol teatralizat „Nunta de la Ungheni”, care va fi însoțit și de o expoziție – târg cu elemente de nuntă.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *