Electrocasnicele vor avea etichete noi

Imagine simbol, sursa: clachaine.ro

Guvernul a aprobat regulamentele privind etichetarea energetică a frigiderelor, mașinilor de spălat rufe și mașinilor de spălat vase, a becurilor și afișajelor electronice, în baza noii legi privind etichetarea produselor cu impact energetic aprobată în octombrie anul trecut și care transpune noile etichete adoptate de Uniunea Europeană cu o nouă clasificare a eficienței produselor electrocasnice, scrie bizlaw.md.

Astfel, etichetele vor clasifica produsele pe o scară de la A la G, A fiind cele mai eficiente energetic, și vor conține informații clare despre consumul de energie sau de alte resurse, precum și alte informații suplimentare, pe un qr cod.

”Pentru Republica Moldova aceste reglementări sunt importante pentru că vor permite reducerea consumului de energie în sectorul rezidențial, responsabil de circa jumătate de consumul final de energie. În plus, etichetele energetice vor permite includerea mai ușoară a unor echipamente electrocasnice în programul EcoVoucher pe care l-am lansat anul trecut”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Directiva UE privind proiectarea ecologică stimulează piața prin interzicerea produselor celor mai puțin eficiente, iar directiva privind etichetarea energetică încurajează consumatorii să achiziționeze produse mai eficiente din punct de vedere energetic, informându-i cu privire la consumul de energie al acestora prin intermediul unei etichete.

Atrageți atenția asupra etichetei energetice atunci când cumpărați becuri, frigidere, maşini de spălat, aragaze sau alte electrocasnice, pentru a afla câtă energie consumă acestea annual și a plăti mai puțin pentru energia electrică.

Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor este instituția responsabilă pentru verificarea în rețelele de comerț a etichetelor și a calității produselor.

Totodată, aceste reglementări vor contribui la atingerea obiectivului de decarbonizare a economiei Republicii Moldova către anul 2050. Înlocuirea electrocasnicelor ineficiente energetic va contribui şi la reducerea cu 268 mii tone CO2 a emisiilor de gaze cu efect de seră în Republica Moldova.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *