De ce femeile au salariile mai mici decât bărbații? Ce spune ministrul Muncii

Diferența la salariu este un indicator foarte clar al inegalității de gen în Republica Moldova. Asta arată datele statistice, confirmate și de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. Potrivit oficialului, femeile urcă mai greu în ierarhia instituțională, una dintre cauze fiind retragerea de pe piața muncii pentru îngrijirea copilului, scrie agora.md.

„Dacă ne uităm pe sectoarele economiei, mai multe femei activează în sectoare mai prost plătite. În medie, femeile primesc un salariu mai mic, pentru că se plasează mai jos în ierarhia instituțională. Chiar dacă au pregătire mai bună comparativ cu bărbații, femeile, pentru că trebuie să aibă grijă de copii, se retrag de pe piața muncii pe o perioadă mult mai mare. Când revin, acest proces este mult mai complicat, revin pe un regim mai redus, ezită să avanseze în poziții de conducere și toate aceste elemente, cumulativ, duc la aceste inegalități salariale”, a spus Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale

Oficialul spune că autoritățile depun eforturi pentru a soluționa această problemă, prin crearea mai multor servicii de îngrijire a copilului.

„Faptul că noi creăm mai multe servicii de creșă, flexibilizăm concediul de îngrijire a copilului, în timp va oferi mai multe oportunități pentru femeile care au copii să combine mult mai eficient viața de familie cu cea profesională, pentru că asta este o cauză destul de importantă a acestor inegalități salariale”, a mai adăugat Alexei Buzu.

Un studiu a arătat că diferența între salariul mediu al femeilor și bărbaților în Republica Moldova se menține la o valoare destul de înaltă. Femeile au obținut, în 2023, venituri salariale anuale cu 25.980 de lei mai mici decât bărbații. În Republica Moldova, înclinația fetelor spre învățământul superior este cu 40% mai mare decât a băieților, care mai des aleg să facă școala profesională. Cu toate acestea, femeile câștigă cu 18% mai puțin decât bărbații.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *