De astăzi creștinii ortodocși intră în Postul Mare, sau postul Paștelui

Imagine simbol, sursa: stirileprotv.ro

De astăzi creștinii ortodocși intră în Postul Mare, cel mai lung și sever din cele patru posturi din an. Acesta precede sărbătoarea Învierii Domnului și durează șapte săptămâni. În toată această perioadă, enoriașii nu vor consuma produse din carne, lapte, ouă și pește. Nutriționiștii recomandă, însă, trecerea treptată la acest regim alimentar și spun că postul este contraindicat copiilor, femeilor însărcinate și vârstnicilor, scrie tv8.md.

Deși după canoanele bisericești Postul Mare înseamnă în primul rând rugăciune, iertare și pocăință, pentru majoritatea enoriașilor cele șapte săptămâni până la Înviere înseamnă mese fără produse de origine animală. Alții obișnuiesc însă să țină chiar și post negru. În zilele de vineri aceștia nu consumă nimic și doar la apusul soarelui beau un pahar de apă.

Nutriționiștii le recomandă persoanelor care vor să țină post să nu facă schimbarea brusc, ci treptat, astfel ca noul regim alimentar să nu provoace dezechilibre în organism. Specialiștii mai spun că, odată intrați în post, trebuie să ne asigurăm că suplinim lipsa proteinelor de origine animală din meniu cu proteină vegetală.

„În dieta vegană sau dieta de post, cea mai mare este proteina, calitatea și cantitatea proteinei pe care o consumăm. Pentru că este vorba doar de proteina vegetală, care per general se asimilează doar la 60, 70 procente, comparativ cu 90, 95 de procente din proteina animalieră. De aceea este importat să ne asigurăm o cantitate mai mare de produse bogate proteina vegetală. De exemplu, toate tipurile de leguminoase: mazăre, năut, fasole, linte- trebuie să persiste în cantitate de două-trei porți în fiecare zi. Este important să ne asigurăm și proteina din cerealele integrale, care ne asigură și o porție bună de fibre alimentare”, a declarat nutriționista Maria-Victoria Racu.

Foarte benefice în această perioadă, în special pentru cei care țin post, sunt primele zarzavaturi de primăvară, ca urzicile și leurda, care au un aport important de substanțe nutritive.

De asemenea, nutriționiștii nu recomandă respectarea postului, dacă avem probleme de sănătate. La fel și în cazul copiilor, femeilor însărcinate, al celor care alăptează, dar și al bătrânilor.

„Copiii de vârsta de până la 12 ani, 14 ani, nu este recomandat să țină postul. Pentru că pot să dezvolte pe parcursul postului o insuficiență de proteină, de fier și de vitamina B12, care în vârsta de creștere este crucială. Doamnele care sunt însărcinate, care alăptează, vârstnicii iarăși nu se recomandă să țină un post foarte strict. Și per general cu diabet zaharat, cu patalogii inflamatorii al tractului digestiv, patologi renale, cei care se restabilesc după infecții sau boli cronice”, a menționat Maria-Victoria Racu.

Postul mare este cel mai lung și aspru post din calendarul creștin ortodox. Acesta durează șapte săptămâni și se încheie în noaptea Învierii. Anul acesta, Biserica ortodoxă va sărbători Paștele în ziua de 5 mai.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *