Atenție! O anumită categorie de moldoveni nu este obligată să cumpere polița de asigurare medicală

Imagine simbol, sursa: esp.md

”Atenție! Un nou fals este promovat pentru a speria moldovenii din diasporă. Moldovenii din diasporă NU vor fi obligați să plătească polița de asigurare medicală atunci când revin acasă și trec frontiera. De asemenea, moldovenii din diasporă care nu au statut de rezident (adică stau mai puțin de 183 zile (circa 6 luni) în Moldova timp de un an) NU sunt obligați să cumpere polița de asigurare”, se precizează într-o notă de presă apărută pe canalul ”Prima Sursă” din telegram.

Reamintim că persoanele care se asigură în mod individual mai au la dispoziție 5 zile pentru a achita cu facilități prima de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) în sumă fixă pentru anul 2024. Data limită este 31 martie inclusiv, cetățenii vor achita de la 1014 lei până la 4056 de lei, în funcție de categoria din care fac parte.

Deținătorii poliței beneficiază de o serie de servicii medicale gratuite, inclusiv asistență medicală urgentă și primară, medicamente compensate, spitalizare, intervenții chirurgicale. Persoanele (doar cele rezidente) care nu sînt angajate și nici asigurate de Guvern sînt obligate să achite prima de asigurare în mod individual în primele trei luni ale anului, beneficiind și de reduceri. Angajații vor contribui, în continuare, cu 9% din salariu pentru asigurarea medicală obligatorie.

Valoarea integrală a primei de asigurare în sumă fixă pentru anul 2024 este de 12 636 de lei. Această sumă va fi achitată de cei care nu se vor asigura în mod individual în termenul stabilit de legislație – până pe 31 martie.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *