Ziua Îndrăgostiților: tradiții și superstiții

Imagine: stiriutile.ro

Sărbătoarea de Valentine’s Day se sărbătorește anual în întreaga lume, însă sub diferite denumiri, dar și în alte zile. Spre exemplu, în America Latină, Sfântul Valentin/Valentine’s Day este cunoscut sub numele de Ziua Iubirii și Ziua Prieteniei. În Brazilia, Valentine’s Day este celebrat pe data de 12 iunie, înainte cu o zi de Sfântul Anton, patronul căsătoriei.

Obiceiurile de Valentine’s Day sunt diferite de la o cultură la alta. De-a lungul timpului, de Ziua Îndrăgostiților s-au oferit o mulțime de cadouri diverse, însă tradiția modernă de a oferi ciocolată cadou a venit la sfârșitul anilor 1800, de la Richard Cadbury, fiul lui John Cadbury, producătorul celebru de ciocolată, scrie libertatea.ro. 

În Japonia, femeile sunt cele care le fac cadouri bărbaţilor pe 14 februarie. E drept că dăruiesc numai ciocolată, iar ciocolata aleasă diferă în funcţie de tipul relaţiei. De exemplu, cea normală e oferită din obligaţie şefilor, colegilor şi prietenilor, iar cea fină, iubitului, logodnicului sau soţului.

O lună mai târziu, pe 14 martie, vine rândul bărbaţilor să le întoarcă femeilor din viaţa lor acest favor. Şi în Coreea de Sud femeile le oferă ciocolată bărbaţilor. Iar ei le dăruiesc femeilor orice, mai puţin ciocolată. În Finlanda, multe cupluri se logodesc sau se căsătoresc pe 14 februarie, însă această zi e dedicată mai mult prieteniei decât iubirii. Conform tradiţiei, e un prilej de reuniri între amici, care-şi fac cadouri simbolice.

În Italia, fetele nemăritate se trezesc dis-de-dimineaţă şi se duc la fereastră. Se spune că primul bărbat pe care-l vor vedea sau unul care seamănă cu el le va deveni soţ în decursul anului. Cuplurile vietnameze obişnuiesc să se asorteze de Ziua Îndrăgostiţilor, adoptând acelaşi stil vestimentar şi aceleaşi culori. Bărbaţii din Danemarca le trimit flori şi poezii femeilor de care sunt îndrăgostiţi.

Înainte, în Franţa, de Sf. Valentin, femeile şi bărbaţii singuri se duceau la cei pe care îi îndrăgeau şi strigau în faţa casei lor. Dacă erau respinşi, reveneau a doua zi şi ardeau pozele persoanelor care nu i-au dorit alături. Între timp, obiceiul a fost interzis.

Curiozități despre Valentine’s Day

  • În urma mai multor sondaje făcute, femeile spun că de Valentines Day preferă mai degrabă o cină romantică decât un cadou.
  • De Ziua Îndrăgostiților, bărbații cumpără flori într-un procent de aproximativ 75%, restul florilor sunt cumpărate de femei. Peste 50 de milioane de trandafiri sunt cumpărați de Valentines Day.
  • În Evul Mediu, exista obiceiul de a se extrage un bilețel dintr-o urnă, iar persoana extrasă urma să îi fie Valentinul/Valentina pe toată durata sărbătorii. Mai mult, bilețelul cu numele extras era ținut pe mâneca hainei timp de o săptămână, iar acest obicei purta denumirea de “a purta inima pe mânecă”.
  • De Ziua Îndrăgostiților, municipalitatea din Verona, orașul în care au trăit Romeo și Julieta, primește aproximativ 1.000 de scrisori.
  • De Valentine’s Day, femeile din Anglia, în secolul XVI mâncau în ajunul zilei un ou fiert cu tot cu coajă. Se spunea că în felul acesta își vor visa bărbatul care urma să le devină soț.
  • În Germania, fetele plantau într-un ghiveci mai multe cepe, fiecare cu un bilețel pe care scria numele unui băiat. Se spunea că fata se va mărita cu băiatul a cărui ceapă a răsărit prima. Bărbații cheltuie mai mulți bani pentru cadoul femeilor de Valentines Day, spre deosebire de femei.
  • În America, în medie, bărbații cheltuie 158 de dolari pentru cadouri, în timp ce femeile doar 75 de dolari. Cel mai popular cadou de Valentine’s Day este un buchet de trandafiri roșii, deoarece roșul este culoarea dragostei. Ciocolată în formă de inimă pentru Ziua Îndrăgostiților

Superstiții de Valentine’s Day

În aceasta zi nu este bine să te cerți cu persoana iubită. Indiferent de discuții, nu isca o ceartă aprinsă, deoarece asta poate anunța sfârșitul relației. De Valentine’s Day nu este bine să îți pierzi o mănușă. Se spune că cine va găsi acea mănușă îți va fura inima. De Ziua Îndrăgostiților nu este bine să oferi flori din cale. Acest gest aduce ghinion.

Ca la orice sărbătoare și de Valentine’s Day au apărut fel de fel de obiceiuri și superstiții în întreaga lume. Astfel, se spune că dacă tăi un măr în jumătate, numărul semințelor pe care le găsești în interiorul mărului îți indică numărul copiilor pe care îi vei avea.

Dacă vezi un stol de porumbei albi în aceeași zi înseamnă că vei avea o căsnicie îndelungată, frumoasă și liniștită. Dar dacă vezi o veveriță de Valentine’s Day, să ai mare grijă la bărbatul cu care te vei mărită, pentru că se crede că va fi un bărbat zgârcit și exagerat de econom.

În ziua Valentine’s Day, femeile din Marea Britanie mănâncă omletă doar din albuș, cu sare și apoi își pun sub pernă patru frunze de dafin, fiecare dintre ele poziționată într-unul dintre cele patru colțuri ale pernei, fiind convinse astfel că-și vor visa ursitul.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *